Liniile de atac ale rușilor! Sturza: Dodon, Batrancea, Șor, Vlah și încă câțiva „Ivani”, Transnistria și Găgăuzia

24 Feb. 2024, 15:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Feb. 2024, 15:51 // Actual //  bani.md

Într-o postare pe Facebook, fostul premier al Republicii Moldova și actual om de afaceri, Ion Sturza, a exprimat îngrijorarea față de posibilele evoluții ale „shodkăi” de la Tiraspol, programată pentru 28 februarie. Sturza a subliniat că, la fel ca mulți alții, el nu cunoaște cu certitudine direcția în care se va îndrepta această întâlnire și nici instrucțiunile care vor veni de la Moscova în ultimul moment.

În opinia sa, Rusia a declanșat o ofensivă hibridă pentru destabilizarea Republicii Moldova, cu speranța că ar putea profita și de situația din Ucraina. Cu toate acestea, Sturza este de părere că Ucraina va rezista, iar Europa își va consolida poziția în fața acestor amenințări.

„Ceea ce putem spune cu certitudine este că rușii au pornit o ofensivă( a câta?!) hibridă de destabilizare a Republicii Moldova. Poate că în speranța că vor avansa în Ucraina și vor putea „lua” la pachet și Moldova. Lucru improbabil. Ucraina va rezista! La fel cum va rezista și Europa, care tot mai mult realizează că acest război nu este doar al Ucrainei, dar și al Europei”, a punctat Sturza.

Fostul premier identifică trei linii de „atac” ale Rusiei:

  1. O influență „proxy” în Chișinău, cu figuri precum Dodon, Batrancea, Șor, și alții, care ar fi recent convocați la Moscova. Scopul este să se opună unui eventual referendum pentru aderarea la Europa și să se combată dictatura.
  2. Transnistria, unde Rusia ar putea încerca să creeze tensiuni pentru a submina stabilitatea regiunii, însă Sturza consideră că liderii moldoveni trebuie să rămână fermi în poziția lor.
  3. Găgăuzia, percepută ca veriga slabă, unde influența rusă este încă puternică. Cu toate acestea, Sturza îndeamnă la răbdare și la conștientizarea că Moscova este departe, dar bugetul și interesele locale sunt mai aproape.

Sturza concluzionează cu un apel la calm și încredere în adevăr, subliniind că situația este complexă, dar că trebuie să ne bazăm pe fapte și să fim fermi în convingerile noastre.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO