Împotriva Gazprom sunt foarte multe procese de judecată pentru deconectarea neîntemeiată a gazului pentru companiile din UE. Eu cred că în viitorul apropiat că Gazprom va rămâne fără participația din cadrul Moldovagaz, a declarat economistul Sergiu Tofilat într-un interviu pentru publicația ucraineană EvropeiskaiaPravda.
„Împotriva concernului rus sunt procese de 15 miliarde de dolari, în consecință gigantul gazier va fi dator fostelor companii cărora nu le-a livrat gaz, respectiv activele acestuia vor fi puse sub sechestru”, a spus Tofilat.
În prezent, deși Moldovagaz deține monopolul în sectorul gazelor naturale, întreprinderea este în situație de faliment, adică datoriile depășesc de câteva ori valoarea patrimoniului. Principala cauză este schema contractuală prin care furnizorul din Republica Moldova livrează gaze în regiunea transnistreană fără ca acest gaz să fie achitat. Ca rezultat, Moldovagaz continuă să acumuleze datorii enorme față de concernul Gazprom, care astăzi depășesc suma de 7,5 miliarde de dolari SUA. Această schemă contractuală de livrare a gazelor „pe datorie” este folosită de Gazprom pentru legalizarea finanțării autorităților separatiste din stânga Nistrului.
Oficial Gazprom deține 50% din Moldovagaz, dar concernul rus administrează și cota de 13,44% a regiunii separatiste. În consecință, Gazprom are 63,44% din Moldovagaz, care însă nu-i oferă și controlul deplin asupra companiei.
Valoarea investiției Gazprom este estimată la 145 de milioane de dolari, rezultată din transformarea datoriilor acumulate de Moldova până în anul 1998 la consumul de gaze naturale, în acțiuni (50%) ale companiei Moldovagaz. Aceasta a fost o investiție făcută pe hârtie. Gigantul Gazprom este deocamdată și singurul furnizor de gaze al Republicii Moldova, asigurând practic 100% din necesarul de gaze al țării.
Controlul asupra Moldovagaz îi oferă Gazprom-ului și controlul asupra sistemului de transport și distribuție a gazelor, iar luând în calcul și datoriile enorme de 500 de milioane de dolari ce îi revin Chișinăului și circa cinci miliarde de dolari ale regiunii separatiste, atunci influența gigantului rus asupra economiei moldovenești este extrem de mare.
Este un canal prin care Moscova finanțează regimul separatist de la Tiraspol. Moldova nu are datorii la gaz. Oponia Gazpormul este că are 709 milioane de dolari. Pe de altă parte concernul rus a umflat datoria cu peste 950 milioane de dolari. Cel mai probabil va fi proces de judecată unde această datorie va fi contestată.