Luna lui Eminescu: „FILOSOFIA COPILEI”

02 Feb. 2023, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Feb. 2023, 09:30 // Actual //  MD Bani

Grupul de presă „Realitatea” și „Vinul Muzical Mihai Eminescu” de la Mileștii Mici a lansat, duminică, 15 ianuarie curent, campania „Luna lui Eminescu”, ziua în care s-a născut și în care moldovenii îl comemorează.

FILOSOFIA COPILEI

GLASUL PLĂCERII, dulce iubit
Cheamă gîndirea pe a mea frunte,
Ce zboară tainic ca şi o luntre
În ocèanu-i nemărginit.
Stelele toate angeli îi par,
Angeli cu aripi strălucitoare,
A căror inimi tremurătoare
Candele d-aur nouă-mi-apar.
Falnică-i pare legea Creării,
Lumi ce de focuri în lumi înot,
Candele-aprinse lui Zebaot,
Ce ard topirii şi re-nvierii.
Dar mai puternic, mai nalt, mai dulce
Îi pare legea de a iubi,
Fără ea nu e de a trăi,
Fără ea omul ca stins se duce.
De-aceea nu voi ca eu să fiu :
Pală idee-a Dumnezeirii,
Şotă copilă a nesimţirii,
Foc mort ce pare a arde viu.
Ci voi să-mi caut pe-ntinsa lume
O frunte albă să o dezmierd
Şi-n ea gîndirea mea să o pierd,
Cum pierde-un èco pribeagul nume.
Să-ncunun capul unui iubit
Cu vise d-aur în rai ţesute,
Pînă ce genii necunoscute
Mi-ar rumpe lanţul de-a fi trăit.

Amintim că Realitatea.md și Bani.md vor publica zilnic o poezie din creația marelui nostru poet.

Vă invităm nu doar să le citiți, dar să și le recitați sau cântați și să le descărcați pe pagina de Facebook sau Instagram Realitatea. Cele mai reușite creații vor fi premiate cu plasarea pe albumul muzical „Vin Muzical Mihai Eminescu”.

Împreună cu Mileștii Mici, într-un omagiu, creatorului limbii noastre moderne.

*Vinul Muzical este o inovație care combină 2 tradiții și produse: Muzica și Vinul. Muzica noastră legendară e atașată de sticla de vin printr-un Qr Code, la scanarea căruia se deschide un playlist pe care îl puteți audia gratuit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 16:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Apr. 2025, 16:44 // Actual //  bani.md

Elveția își reafirmă angajamentul de susținere a Republicii Moldova prin lansarea oficială a Programului de cooperare 2025–2028, cu un buget total de 104 milioane de franci elvețieni (echivalentul a circa 2,1 miliarde lei moldovenești). Noul program are o durată de patru ani și va menține un nivel al finanțării mai mult decât dublu față de perioada premergătoare războiului din Ucraina.

Evenimentul de lansare a avut loc pe 10 aprilie la Chișinău, reunind peste 200 de participanți – oficiali guvernamentali, reprezentanți ai autorităților locale, organizații ale societății civile și parteneri de dezvoltare.

„Elveția va continua să coopereze cu Moldova pentru a promova dezvoltarea durabilă, prosperitatea și stabilitatea, într-un context regional complicat”, a declarat Didier Chassot, Director general adjunct al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Programul este structurat în jurul a trei domenii prioritare:

Guvernare și coeziune socială (30 milioane CHF): Sprijin pentru democrație, stat de drept, implicare civică și autorități locale eficiente.
Dezvoltare și reziliență economică (35,5 milioane CHF): Suport pentru IMM-uri, agricultori, integrarea refugiaților, formare profesională și emanciparea economică a femeilor.

Sănătate și servicii publice locale (36,5 milioane CHF): Acces îmbunătățit la sănătate, apă, servicii de salubrizare și reziliență a sistemului medical.

De asemenea, Programul include un fond de granturi mici de 2 milioane CHF, destinat inițiativelor culturale și proiectelor societății civile.

Elveția va continua să sprijine reformele interne ale Republicii Moldova, răspunzând totodată efectelor indirecte ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Accentul va fi pus pe incluziunea socială, schimbările climatice și consolidarea capacităților de reacție în fața crizelor.

Programul actual vine în continuarea eforturilor anterioare: între 2018–2024, Elveția a oferit peste 133 milioane CHF în sprijin pentru sănătate, dezvoltare locală, ocuparea forței de muncă și ajutor umanitar în contexte de criză (COVID-19, criza energetică, refugiați).