MAEIE a exprimat îngrijorarea față de declarațiile Rusiei privind Transnistria. A discutat cu Oleg Vasnețov

22 Apr. 2022, 19:39
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Apr. 2022, 19:39 // Actual //  MD Bani

În contextul declarațiilor reprezentatului Ministerului Apărării din Rusia, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu o reacție. Așadar, MAEIE a luat act de declarațiile precum că a doua etapă a războiului ar viza regiunea Transnistreană. În acest sens, a convocat ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov, căruia i-a fost exprimată îngrijorarea profundă față de afirmațiile făcute de oficialul rus.

Astfel, MAEIE califică aceste declarații drept nefondate și în contradicție cu poziția Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a țării noastre, în frontierele recunoscute la nivel internațional.

Totodată, în cadrul întrevederii a fost reiterat faptul că Republica Moldova, conform Constituției sale este un stat neutru și exprimată solicitarea ca acest principiu să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de către Federația Rusă.

De asemenea, cu o reacție a venit și Biroul politici de reintegrare care declară că afirmațiile de acest gen sunt nu numai inacceptabile și conduc la sporirea tensiunii și neîncrederii în societate.

„Pe teritoriul Republicii Moldova, stat membru al Consiliului Europei, sunt garantate și respectate drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor locuitorilor, fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă etc. Și toate aceste drepturi sunt respectate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. Totodată, având în vedere prezența militară a Federației Ruse în regiunea transnistreană, anume partea rusă exercită controlul efectiv asupra acestei regiuni a Republicii Moldova, fapt constatat în numeroase hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului”, se arată în reacția Biroului.

Totodată, Biroul, precizează că, regiunea transnistreană reprezintă o parte inalienabilă a statului unitar și teritorial indivizibil Republica Moldova.

„De asemenea, accentuăm că Republica Moldova, conform Constituției sale este un stat neutru și cerem ca acest principiu să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă. Astfel, reiterăm necesitatea respectării angajamentelor consfințite la nivel bilateral și internațional și evitarea mesajelor care pot să creeze disensiuni și focare artificiale de tensiune”, mai scrie Biroul.

Amintim că, astăzi, 22 aprilie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că și-a trasat sarcinile celei de-a doua etape a așa-zisei operațiuni speciale din Ucraina. Una dintre sarcini este stabilirea controlului deplin asupra Donbasului și a Ucrainei de Sud, ceea ce va permite crearea unui coridor terestru către Crimeea și o altă ieșire către Transnistria, a declarat generalul-maior Rustam Minekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central.

Declarația a fost făcută de către comandantul adjunct al Districtului Militar Central, generalul-maior Rustam Minekaev, care a punctat că, în Transnistria ar exista acțiuni de reprimare a populației de limbă rusă.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău