MAEIE a exprimat îngrijorarea față de declarațiile Rusiei privind Transnistria. A discutat cu Oleg Vasnețov

22 Apr. 2022, 19:39
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Apr. 2022, 19:39 // Actual //  MD Bani

În contextul declarațiilor reprezentatului Ministerului Apărării din Rusia, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu o reacție. Așadar, MAEIE a luat act de declarațiile precum că a doua etapă a războiului ar viza regiunea Transnistreană. În acest sens, a convocat ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov, căruia i-a fost exprimată îngrijorarea profundă față de afirmațiile făcute de oficialul rus.

Astfel, MAEIE califică aceste declarații drept nefondate și în contradicție cu poziția Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a țării noastre, în frontierele recunoscute la nivel internațional.

Totodată, în cadrul întrevederii a fost reiterat faptul că Republica Moldova, conform Constituției sale este un stat neutru și exprimată solicitarea ca acest principiu să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de către Federația Rusă.

De asemenea, cu o reacție a venit și Biroul politici de reintegrare care declară că afirmațiile de acest gen sunt nu numai inacceptabile și conduc la sporirea tensiunii și neîncrederii în societate.

„Pe teritoriul Republicii Moldova, stat membru al Consiliului Europei, sunt garantate și respectate drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor locuitorilor, fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă etc. Și toate aceste drepturi sunt respectate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. Totodată, având în vedere prezența militară a Federației Ruse în regiunea transnistreană, anume partea rusă exercită controlul efectiv asupra acestei regiuni a Republicii Moldova, fapt constatat în numeroase hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului”, se arată în reacția Biroului.

Totodată, Biroul, precizează că, regiunea transnistreană reprezintă o parte inalienabilă a statului unitar și teritorial indivizibil Republica Moldova.

„De asemenea, accentuăm că Republica Moldova, conform Constituției sale este un stat neutru și cerem ca acest principiu să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă. Astfel, reiterăm necesitatea respectării angajamentelor consfințite la nivel bilateral și internațional și evitarea mesajelor care pot să creeze disensiuni și focare artificiale de tensiune”, mai scrie Biroul.

Amintim că, astăzi, 22 aprilie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că și-a trasat sarcinile celei de-a doua etape a așa-zisei operațiuni speciale din Ucraina. Una dintre sarcini este stabilirea controlului deplin asupra Donbasului și a Ucrainei de Sud, ceea ce va permite crearea unui coridor terestru către Crimeea și o altă ieșire către Transnistria, a declarat generalul-maior Rustam Minekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central.

Declarația a fost făcută de către comandantul adjunct al Districtului Militar Central, generalul-maior Rustam Minekaev, care a punctat că, în Transnistria ar exista acțiuni de reprimare a populației de limbă rusă.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ