Mai multe șanse de angajare și incluziune economică pentru femeile din regiunile Ungheni și Cahul

25 Nov. 2021, 18:05
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
25 Nov. 2021, 18:05 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Femeile din regiunile Ungheni și Cahul sunt tot mai interesate să se dezvolte profesional, să inițieze mici afaceri și să devină independente financiar. În cadrul Clubului pentru Femei organizat de către Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „Făclia”, în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă” 192 de femei și-au cunoscut mai bine drepturile sociale și economice, dar și posibilitățile de care pot beneficia, dacă au idei care se pot transforma în afaceri.

Inițiativa are scopul de a ajuta femeile supraviețuitoare ale violenței în familie să se integreze social-economic prin angajarea în câmpul muncii, să implementeze o idee de afacere sau să se înregistreze la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Programul se desfășoară în baza Acordului de Colaborare cu UN Women, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Cluburile pentru femei sunt organizate săptămânal, în regim online, iar odată în lună participantele se întâlnesc offline. Aici, femeile beneficiază de dezvoltare personală, consiliere vocațională, angajare asistată, susținere în lansarea ideilor de afaceri, suport în identificarea partenerilor pentru susținerea antreprenoriatului social și pot participa la concursuri de granturi în afaceri.

Angela Ciocîrlan, manageră de proiect, președinta Asociației Obștești pentru Copii și Tineret „Făclia”: „Pentru a ajuta participantele din aceste regiuni să devină independente economic și să beneficieze de oportunități de susținere în angajarea în câmpul muncii, trebuie să ajungem să le cunoaștem pe aceste femei. Aici mă refer la faptul că fiecare dintre ele au provocări și necesități diferite, din acest motiv este important să găsim soluții individuale pentru necesitățile lor. La fel, ne dorim să învățăm de la asistenții sociali algoritmul de acordare a asistenței pentru aceste femei. Grupul nostru țintă este unul ascuns și greu de recunoscut, din acest motiv este și mai complicat să cunoaștem câte dintre ele au nevoie de susținere.”

Conform informațiilor, în raioanele Cahul și Ungheni au fost formate Grupuri Locale de Experți GLE alcătuite din reprezentanți ai instituțiilor care sunt conectate la program, a fost realizată o cartografiere a centrelor care oferă servicii necesare participantelor inițiativei, precum: asistență socială, psihologică, medicală, abilitare economică și consultanță juridică. Proiectul este dezvoltat în 12 localități, în care există câte o facilitatoare responsabilă de realizarea activităților de dezvoltare personală în rândul femeilor participante la Clubul pentru Femei.

Proiectul își propune să susțină 80 de femei supraviețuitoare ale violenței domestice să beneficieze de toate oportunitățile pentru a se integra economic, dar și să îmbunătățească percepția cetățenilor despre fenomenul violenței în familie și bazate pe gen, egalitatea de gen și drepturile femeilor.

Proiectului „Abilitare femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă” se desfășoară în baza Acordului de Colaborare cu UN Women, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău