Maia Sandu, despre vizita lui Parlicov la Gazprom și cine se face vinovat de criza energetică

19 Dec. 2024, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Dec. 2024, 11:25 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Gazprom nu își va respecta obligațiile contractuale și nu va furniza gaze naturale pentru malul stâng al Nistrului de la 1 ianuarie 2025. Potrivit acesteia, indiferent de soarta negocierilor dintre Ucraina și Rusia, există un contract direct între Moldovagaz și Gazprom, iar până în prezent, compania rusă nu a oferit un răspuns clar privind respectarea acestuia.

„Am fost la curent cu plecarea delegației și consider că a fost necesară, având în vedere că aveam un contract cu Gazprom. Era important să verificăm dacă Gazprom va onora obligațiile contractuale. Din păcate, nu am primit un răspuns clar și presupunem că nu vom primi gaze naturale de la 1 ianuarie”, a afirmat Maia Sandu.

De asemenea, președintele a criticat modul în care autoritățile au gestionat situația energetică, menționând că toți cei care au fost demiși din funcțiile lor au avut „partea lor de vină” în crearea crizei actuale. „Nimeni nu știe cum vor evolua prețurile, nici măcar pentru luna următoare. Toți au avut intenții bune, însă ceea ce s-a întâmplat este că au existat păreri contradictorii de expert, iar coordonarea a fost deficitară”, a declarat șeful statului.

În datat de 5 decembrie, premierul Dorin Recean l-a demis pe ministrul Energiei, Victor Parlicov, Sergiu Tofilat, membrul CO de la Moldovagaz și Victor Bînzari de la Energocom. Recean i-a acuzat că sunt responsabili de criza energetică în care s-a pomenit Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Dec. 2024, 12:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Dec. 2024, 12:38 // Actual //  Ursu Victor

În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2025, SA Energocom va achiziționa o cantitate semnificativ mai mare de energie electrică de la Nuclearelectrica, compania care deține Centrala nucleară de la Cernavodă din România. Astfel, Energocom va cumpăra 100 MW de energie, 24 de ore din 24, de aproape trei ori mai mult decât cantitatea de 30 MW achiziționată în luna decembrie 2024.

Un nou contract între cele două părți a fost semnat pe 19 decembrie 2024, stabilind condițiile de livrare a acestei cantități suplimentare de energie. Prețul energiei va fi unul preferențial, fiind plafonat de o ordonanță de urgență a Guvernului României la 400 RON/MWh, echivalentul a aproximativ 80 EUR/MWh. Aceasta reprezintă un sprijin consistent și concret din partea autorităților române pentru Republica Moldova.

În lunile de iarnă, centralele de termoficare din Chișinău și Bălți acoperă aproximativ 25%-30% din necesarul de energie electrică al malului drept al Nistrului. Energia electrică achiziționată de la Nuclearelectrica va asigura un flux constant de energie sigură și continuă, completat cu energia produsă din surse regenerabile, care depinde însă de condițiile meteorologice. În timpul orelor de vârf, necesarul de energie va fi suplinit cu achiziții de pe bursa română OPCOM.

Această colaborare între Energocom și Nuclearelectrica vine într-un context de consolidare a securității energetice a Republicii Moldova, în special în fața provocărilor din domeniul energiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală