Maia Sandu va solicita începerea celei de a doua etape de vaccinare. Este dezamăgită de viteza primei etape

13 Mart. 2021, 11:53
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Mart. 2021, 11:53 // Actual //  MD Bani

Președintele Maia Sandu va recomanda Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să fie demarată a doua etapă a planului național de vaccinare, chiar dacă prima etapă a imunizării nu a fost finalizată. Maia Sandu se arată dezamăgită de viteza cu care are loc imunizarea medicilor și spune că ar trebui cât mai curând începută vaccinarea persoanelor în etate și a celor cu comorbidități pentru ca procesul să decurgă într-un ritm mai accelerat. Declarațiile au fost făcute de șefa statutlui în cadrul unei emisiuni televizate.

Maia Sandu spune că pentru gestionarea eficientă a crizei pandemice este necesară suplinirea echipei de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, întrucât acum instituția activează cu un singur secretar de stat. „I-am solicitat premierului interimar să consolideze echipa de la Ministerul Sănătății. Acum că decizia Curții Constituționale permite să se numească în funcție secretarii de stat, sper că în următoarele zile Guvernul va numi secretari de stat la Ministerul Sănătății, ca să avem o echipă de profesioniști”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii  „Bună seară” de la postul public de televiziune.

Mai mult, Maia Sandu se arată dezamăgită de reticența unor angajați ai sistemului de sănătate în privința eficacității vaccinului anti-COVID-19. Șefa statului spune că ar trebui începută cea de-a doua etapă a imunizării, chiar dacă încă nu s-a reușit vaccinarea tuturor cadrelor medicale din țară. „Sunt dezamăgită de viteza cu care decurge prima etapă de vaccinare, vaccinarea cadrelor medicale. Dacă vor fi în continuare întârzieri, eu voi recomanda, că nu pot să le dau ordine, să se înceapă următoarea etapă de vaccinare. Nu trebuie să stăm și să așteptăm până unele spitale se gândesc cu săptămânile. Există următoarea etapă. Sunt mulți oameni care abia așteaptă să se vaccineze, voi insista să dăm posibilitatea la mai mulți oameni să se imunizeze”, a spus Maia Sandu.

Președinta mai spune că, în prezent, este negociată cumpărarea unor loturi de vaccinuri Pfizer, Astra Zeneca și Johnson&Johnson. „Guvernul trebuie să cumpere de la toate companiile și să le ofere cetățenilor posibilitatea de a alege. Eu vreau să mă vaccinez, dar aștept să-mi vină rândul. Acum sunt alți oameni care au mai mare nevoie”, a mai spus Maia Sandu.

Potrivit planului național de imunizare, în prima etapă urmează să fie vaccinați toți angajații sistemului de sănătate, în etapa a doua urmează a fi vaccinate persoanele cu vârsta peste 60 de ani și cele cu comorbidități. În etapa a treia va fi imunizată populația generală. Potrivit specialiștilor ANSP, prima etapă va dura 2 luni și va cuprinde imunizarea a 60 de mii de persoane, angajați ai sistemului de sănătate, scrie realitatea.md.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău