Mesajul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, adresat Băncii Naționale a Moldovei de Ziua lucrătorului bancar

05 Iun. 2023, 09:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
05 Iun. 2023, 09:02 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Stimate domnule Guvernator,

Am deosebita plăcere de a vă adresa, în numele Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) și al meu personal, sincere și calde felicitări cu prilejul aniversării a 32 de ani de Ia înființarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și marcării Zilei Lucrătorului Bancar din Republica Moldova.

Pe această cale, doresc să remarc și să îmi exprim întreaga considerație pentru progresele și reformele notabile implementate de către BNM, în contextul alinierii activității sale instituționale Ia cele mai bune practici și standarde europene. Eforturile dumneavoastră și ale întregii echipe a BNM au contribuit, în mod determinant, Ia consolidarea unui sector financiar stabil, eficient și sustenabil, și Ia atingerea angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere RM – UE. Aceste realizări joacă un rol important în contextul general al pregătirilor pentru aderarea Republicii Moldova Ia Uniunea Europeană.

Folosesc această ocazie pentru a vă transmite atât domniei voastre, cât și întregii echipe a BNM mult succes în misiunea responsabilă pe care o aveți, înalte aprecieri pentru dedicația, profesionalismul și excelenta colaborare între instituțiile noastre.

În încheiere, doresc să reafirm, domnule Guvernator, întreaga noastră disponibilitate de a asigura tot sprijinul necesar în implementarea reformelor inițiate atât prin cooperare bilaterală, cât și prin intermediul proiectului de twinning. Îmi exprim convingerea că relațiile dintre BNR și BNM, bazate pe prietenie și parteneriat strategic, vor fi reciproc fructuoase și vor servi complet scopurilor noastre comune.

Cu deosebită considerație și înaltă prețuire.

Mugur ISĂRESCU
Guvernator

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău