Miliardar cu „schelete în buzunar”. S-a depistat că Abramovici e putred de corupt

16 Mart. 2022, 12:09
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2022, 12:09 // Au Bani //  MD Bani

O investigație a BBC a descoperit noi dovezi despre tranzacțiile corupte prin care Roman Abramovici și-a câștigat averea. Proprietarul Chelsea a câștigat miliarde după ce a cumpărat o companie petrolieră de la guvernul rus într-o licitație trucată în 1995. Abramovici a plătit aproximativ 250 de milioane de dolari pentru Sibneft, înainte de a-l vinde înapoi guvernului rus pentru 13 miliarde de dolari în 2005.

Avocații săi spun că nu există niciun temei pentru a pretinde că Abramovici a obținut câștiguri substanțiale prin criminalitate.

Amintim că, miliardarul rus a fost sancționat de Marea Britanie din cauza legăturilor sale cu președintele rus Vladimir Putin. Averea lui Abramovici a fost înghețată și a fost descalificat din funcția de director al Chelsea.

Miliardarul rus a recunoscut deja în faţa unei instanţe din Marea Britanie că a făcut plăţi corupte pentru a ajuta la lansarea acordului Sibneft. El a fost dat în judecată la Londra de fostul său asociat de afaceri Boris Berezovski în 2012.

Abramovici a câștigat cazul, dar a descris în instanță cum licitația inițială Sibneft a fost trucată în favoarea sa și cum i-a dat lui Berezovski 10 milioane de dolari pentru a plăti un oficial de la Kremlin.

BBC Panorama a obținut un document despre care se crede că a fost scos ilegal din Rusia. Informația a fost transmisă programului de o sursă confidențială, care spune că a fost copiată în secret din dosarele deținute despre Abramovici de agențiile ruse de aplicare a legii.

BBC nu poate verifica acest lucru, dar verificările cu alte surse din Rusia au susținut multe dintre detaliile din documentul de cinci pagini.

Potrivit documentului, guvernul rus a fost înșelat de 2,7 miliarde de dolari în acordul Sibneft – o afirmație susținută de o investigație parlamentară rusă din 1997. Documentul mai arată că autoritățile ruse au vrut să-l acuze pe Abramovici de fraudă.

„Anchetatorii Departamentului de Crime Economice au ajuns la concluzia că, dacă Abramovici ar fi putut fi adus în judecată, s-ar fi confruntat cu acuzații de fraudă… de către un grup infracțional organizat”.

Panorama l-a urmărit pe fostul procuror șef al Rusiei, care a investigat cazul în anii 1990. Iurii Skuratov nu știa despre existența documentului secret, dar a confirmat în mod independent multe dintre detaliile despre vânzarea Sibneft.

Skuratov a spus programului: „Practic, a fost o schemă frauduloasă, în care cei care au luat parte la privatizare au format un grup infracțional care i-a permis lui Abramovici și Berezovski să păcălească guvernul și să nu plătească banii pe care îi valorează cu adevărat această companie”.

Documentul sugerează, de asemenea, că Abramovici a fost protejat de fostul președinte rus Boris Elțin.

Se spune că dosarele de aplicare a legii despre domnul Abramovici au fost mutate la Kremlin și că o anchetă a lui Skuratov a fost oprită de președinte.

„Skuratov pregătea un dosar penal pentru confiscarea lui Sibneft pe baza anchetei privatizării acestuia. Ancheta a fost oprită de președintele Elțin… Skuratov a fost demis din biroul său”, se arată în document.

Skuratov a fost demis după lansarea unei casete sexuale în 1999. El spune că a fost o îmbinare pentru a-l discredita pe el și pe ancheta lui.

„Toată chestia asta a fost evident politică, pentru că în investigațiile mele m-am apropiat foarte mult de familia lui Boris Elțin, inclusiv prin această anchetă a privatizării Sibneft”, a spus Skuratov.

Abramovici a rămas în cercul interior al Kremlinului când Vladimir Putin a venit la putere în 2000. Documentul conține detalii despre o altă licitație trucată realizată doi ani mai târziu, care implică o companie petrolieră rusă numită Slavneft.

Abramovici a format un parteneriat cu o altă firmă pentru a cumpăra Slavneft, dar o companie rivală chineză plănuia să liciteze aproape de două ori mai mult. Mulți oameni puternici de la Kremlin ar fi fost în pierdere dacă chinezii ar fi câștigat licitația.

Documentul arată că un membru al delegației chineze a fost răpit când au ajuns la Moscova pentru licitație.

„CNPC, companie chineză, un concurent foarte puternic, a fost nevoită să se retragă de la licitație după ce unul dintre reprezentanții săi a fost răpit la sosirea pe aeroportul din Moscova și a fost eliberat numai după ce compania și-a declarat retragerea”.

Povestea răpirii este susținută de surse independente care nu știau despre document.

Vladimir Milov a fost ministrul adjunct al energiei al Rusiei în perioada premergătoare vânzării Slavneft. El nu a comentat povestea răpirii, dar a spus că personalități politice de rang înalt au decis deja că parteneriatul lui Abramovici va câștiga licitația.

„Am spus, uite, chinezii vor să intre și vor să plătească un preț mult mai mare. Ei spun că nu contează, taci, nu e treaba ta. E deja hotărât. Slavneft merge la Abramovici. Chinezii vor fi târâti cumva”.

Nu există nicio dovadă că Abramovi știa despre complotul de răpire sau a jucat vreun rol în el. Avocații săi au declarat pentru BBC că afirmația de răpire „este complet nefondată” și că „nu știe despre un astfel de incident”.

Diferite facțiuni luptaseră pentru controlul asupra lui Slavneft și exista o opoziție larg răspândită față de oferta chineză.

Oricare ar fi motivul retragerii Chinei, parteneriatul lui Abramovici avea singura ofertă rămasă pe masă. Și au cumpărat Slavneft la un preț redus.

Avocații lui Abramovici spun că acuzațiile de corupție în tranzacțiile Slavneft și Sibneft sunt false și el neagă că a fost protejat de Elțin.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ