Miliardarul „Sheriff”, care controlează Transnistria, are proprietăți în Ucraina și Germania

08 Ian. 2025, 10:19
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Ian. 2025, 10:19 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Victor Gușan, fondatorul și liderul holdingului ce controlează regiunea Transnistria, își păstrează o poziție precaută în contextul geopolitic actual, potrivit declarațiilor analistului de la București al spațiului ex-sovietic, Armand Goșu. Miliardarul, cunoscut pentru influența sa economică și politică, încearcă să își protejeze averea și să evite includerea pe lista sancțiunilor internaționale, în ciuda legăturilor sale cu Rusia.

„Gușan dorește să se bucure de miliardele lui în liniște, fără să devină ținta sancțiunilor internaționale. Are proprietăți în Ucraina, Germania și o mare parte din exporturile Transnistriei – aproximativ 80% – sunt direcționate către țările Uniunii Europene,” a declarat Goșu, într-un interviu pentru contributors.ro.

În ciuda presiunilor puternice venite din partea Moscovei, Transnistria, împreună cu administrația de la Chișinău, a reușit să evite implicarea în provocări militare majore împotriva Ucrainei. La începutul războiului, Rusia a încercat să deschidă un nou front de luptă în regiunea Odessa, folosindu-se de proximitatea Transnistriei.

„Eliberarea Insulei Șerpilor și scufundarea crucișătorului Moskva i-au determinat pe ruși să renunțe, cel puțin temporar, la planul invaziei regiunii Odessa,” a explicat analistul.

Strategia lui Gușan de a păstra Transnistria într-o relativă neutralitate pare să fie dictată de dorința de a proteja legăturile economice cu Uniunea Europeană și de a evita riscuri ce i-ar putea periclita influența și averea.

Refrindu-se la numele holdingului Sheriff, Goșu a spus că este erif porecla fondatului grupului, Victor Gușan, ofițer în serviciile secrete sovietice, unii vorbesc de KGB, alte mărturii indică serviciul armatei, GRU. El și-a luat porecla de Șerif. De unde și numele holdingului, înființat prin 1993, dacă nu greșesc.

Holdingul Sheriff, care controlează întreaga economiei a regiunii transnistrene, are afaceri în importul și desfacerea de produse alimentare, autoturisme, carburanți, produse farmaceutice, producția și exportul de băuturi alcoolice; servicii hoteliere; telefonie fixă și mobilă; internet; producerea de criptovalută, sistemul bancar; asigurări, media.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

08 Ian. 2025, 13:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Ian. 2025, 13:52 // Actual //  Ursu Victor

În data de 9 ianuarie, se prognozează o creștere semnificativă a consumului de energie electrică, comparativ cu ziua precedentă, 8 ianuarie. Potrivit Energocom, se estimează o creștere cu aproximativ 15% a cererii de energie, în prima zi de lucru după sărbători. Totuși, această creștere va fi mai mică decât cea înregistrată pe 3 ianuarie, o altă zi de lucru.

Pentru a asigura necesarul de energie electrică al malului drept al râului Nistru, Energocom a rezervat capacitatea comercială la hotarul cu România. De asemenea, compania anunță că producția locală va fi susținută de importurile de energie și de achizițiile de pe piața bursieră.

În condițiile vremii calde, centralele de termoficare din Chișinău și Bălți vor produce mai puțină energie electrică decât de obicei, însă se preconizează o ușoară creștere a energiei regenerabile. Astfel, în ansamblu, cerințele de energie ale țării vor fi acoperite printr-o combinație de producție internă și importuri.

Energocom monitorizează continuu situația pentru a se asigura că nu vor exista întreruperi în furnizarea energiei electrice pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală