„ML Energy-Group” marchează doi ani de succes cu o conferință focalizată pe viitorul pieței libere de energie electrică

30 Iul. 2024, 11:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iul. 2024, 11:43 // Actual //  bani.md

În data de 1 august 2024, „ML Energy-Group”, un pionier în domeniul grupurilor de echilibrare al energiei regenerabile, va organiza o conferință de amploare cu subiectul „GRUP DE ECHILIBRARE. BENEFICII, AVANTAJE, PROVOCĂRI” pentru a sărbători doi ani de inovație și contribuție semnificativă la piața de energie electrică regenerabilă din Republica Moldova. Evenimentul va avea loc la Institutul Muncii, str. Zimbrului 10, Chișinău, începând cu orele 10:30. Conferința va reuni producători de energie regenerabilă, oficiali guvernamentali și experți din domeniu pentru a discuta despre evoluțiile recente și viitorul pieței libere de energie electrică regenerabilă.

Conferința va începe cu o sesiune de înregistrare și cafea de bun venit, urmată de cuvântul de deschidere al unui reprezentant senior al ML Energy-Group. Pe parcursul evenimentului, participanții vor avea ocazia să asculte prezentări de la reprezentanți ai Ministerului Energiei, Operatorul de Sistem, precum și să participe la discuții deschise și studii de caz despre succesul grupului de echilibrare al „ML Energy Group”.

Un moment special al evenimentului va fi prezentarea „ML Energy-Group” despre progresul și inovațiile realizate în cei doi ani de activitate. Această prezentare va oferi o imagine detaliată asupra provocărilor și oportunităților întâmpinate de companie în participarea la dezvoltarea pieței libere de energie electrică regenerabilă.

Conferința se va încheia cu o sesiune de networking, oferind participanților ocazia de a discuta și de a-și împărtăși experiențele într-un cadru informal.

„ML Energy-Group” continuă să fie un lider în domeniul energiei regenerabile, angajându-se să creeze condiții favorabile pentru producătorii autohtoni de energie regenerabilă. Cu acest eveniment, compania își propune să încurajeze dezvoltarea unei piețe de energie electrică liberă și competitivă.

Pentru a participa la acest eveniment de excepție, vă rugăm să vă înregistrați contactând persoana responsabilă:

Contact:

Nicolae Cojocaru 

office@ml-energy.md  

+(373) 68 226 631

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO