Moldova ar putea pierde 500.000.000 lei din cauza unui proiect susţinut de Dumitru Alaiba. Ce reprezintă acesta 

10 Sept. 2021, 13:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
10 Sept. 2021, 13:47 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Bugetul Republicii Moldova ar putea pierde cel puţin jumătate de miliard de lei în următorii 10 ani din cauza unei iniţiative a deputatului PAS, Dumitru Alaiba. Proiectul de lege scandalos se referă la interzicerea publicităţii pentru jocurile de noroc şi pariuri sportive, scrie Publika.md. Asta deşi statul controlează exclusiv acest domeniu prin intermediul companiei „Loteria Naţională a Moldovei”, fondată de Agenţia Proprietăţi Publice. Directorul acestei întreprinderi, Vadim Dermenji, reclamă faptul că în cazul în care proiectul lui Alaiba va fi votat, atunci jocurile de noroc din Moldova vor fi controlate de casele de pariuri din străinătate, care sunt implicate în spălări de bani şi nu achită taxe în ţara noastră.

Directorul companiei „Loteria Naţională a Moldovei”, Vadim Dermenji, susţine că proiectul de lege depus de deputatul PAS  reprezintă o amenințare pentru jocurile de noroc legale, care asigură respectarea legislației, plata impozitelor, precum și respectarea drepturilor consumatorilor. Mai mult, potrivit lui Dermenji, iniţiativa lui Alaiba va favoriza companiile din străinătate, care nu dețin autorizație de activitate în Moldova, nu plătesc niciun leu la bugetul de stat, deși au rulaj de sute de milioane de lei.

„Statul riscă să piardă control asupra jocurilor de noroc, iar acest domeniu va ajunge sub dominația caselor de pariuri din străinătate, implicate în spălare de bani și alte acțiuni ilegale”, a precizat directorul companiei „Loteria Naţională a Moldovei”. 

Directorul NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei susţine că veniturile statului din jocurile de noroc cresc în ultimii ani, iar în acest an vor depăși 100 de milioane de lei.

„În ultimii trei ani, venitul statului pe care noi i l-am asigurat este de aproximativ 180 de milioane de lei. Asta vorbește despre faptul că această ramură a început să se dezvolte, iar proiectul de lege propus va stopa această creștere, va opri dezvoltarea acestei afaceri, respectiv pierderile pe care le va suporta statul, conform calculelor noastre ar fi aproximativ 50 de milioane de lei în fiecare an, în următorii 10 ani. Cel puțin cât e valabil contractul nostru.”, a declarat Plamen Milanov, directorul NGM Company.

Chiar dacă a iniţiat proiectul de lege scandalos, Dumitru Alaiba a încercat iniţial să evite comunicarea cu presa la acest subiect.

„Despre proiectul dumneavoastră care interzicea publicitatea jocurilor de noroc.
– Vorbim mai târziu, nu vă supărați.
– Vreau să vă întreb, care sunt argumentele dumneavoastră?
– Mai târziu, o să avem consultări. Nu vă supărați.”,a  spus Dumitru Alaiba, deputat PAS.

În urma insistenţelor noastre, Dumitru Alaiba ne-a răspuns la întrebarea legată de riscul ca iniţiativa sa legislativă să afecteze compania de stat „Loteria Naţională a Moldovei”.

„ – Nu cred că anume Loteria Moldovei, care este unica care funcționează legal, să fie dezavantajată, că până la urmă noi creăm condiții de activitate legală, dar în același timp, campania de publicitate finanțată agresiv cu mulți bani, de milioane pe an, care perpetuează această dependență de jocuri de noroc.
– Atunci cum veți limita activitatea agenților economici care lucrează ilegl?
– Trebuie să începem, trebuie să începem.”

Partenerul privat al „Loteriei Naţionale a Moldovei” susţine că, potrivit practicii europene, compania alocă o parte considerabilă din bugetul său pentru susținerea sportului, precum și sponsorizarea a numeroase acțiuni sociale.

„Începând cu luna ianuarie 2021 până în prezent, noi am investit în dezvoltarea sportului mai mult de 2,5 milioane de lei. Eforturile noastre au fost îndreptate spre asigurarea burselor şi crearea condiţiilor pentru a-i ajuta pe sportivi în timpul antrenamentelor, pentru pregătirile de Jocurile Olimpice. Ținând cont că Jocurile Olimpice deja s-au finalizat, planificăm să extindem susținerea sportului moldovenesc. Vrem să investim și în sportul amator.”, a declarat Plamen Milanov, directorul NGM Company.

Printre perdanți vor fi și instituțiile de presă, pentru care veniturile din publicitate asigură independența editorială şi permit realizarea emisiunilor locale. Inițiativa deputatului Alaiba va lovi și în persoanele sărace, care beneficiază de ajutoare din partea partenerului privat al „Loteriei Naţionale a Moldovei”. Valoarea proiectelor sociale implementate până acum de „NGM Company” în Moldova a ajuns la cinci milioane de lei.

„Până în prezent, peste 10 mii de familii din Republica Moldova au primit ajutor din partea companiei noastre. Orice companie care face business pe jocuri de noroc, trebuie să-și asume unele obligațiuni sociale. Planificăm să investim în continuare o parte din bugetul companiei pentru acțiuni sociale. Niciodată nu am oprit aceste acțiuni sociale, le vom continua, cel puțin cât vom avea posibilitatea să o facem.”, a declarat  Plamen Milanov, directorul NGM Company.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 10:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 10:18 // Actual //  Lupu Eduard

Rafinăriile din România trebuie să identifice în acest an surse alternative pentru cel puțin 80% din importurile de motorină efectuate anul trecut, iar cele europene, pentru aproximativ 50%, de duminică intrând în vigoare embargoul impus de UE importului de carburanți din Rusia.

Dacă, în cazul benzinei, România este exportator net, în cazul motorinei situația este contrară. România a importat, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în primele 9 luni ale anului trecut, 1,85 milioane tone, din care 1,25 milioane tone direct din Federația Rusă. Comparativ, în primele 9 luni ale lui 2021, importurile de motorină din Rusia au fost de 1,3 milioane tone în primele 9 luni și de 1,79 milioane tone pe întreg anul.

Chiar dacă au importat mai puțină motorină din Rusia în primele trimestre ale anului trecut, companiile autohtone au achitat către partenerii ruși 1,3 miliarde de euro, o sumă cu 69% mai ridicată decât cea aferentă perioadei similare din 2021, de 0,77 milioane euro.

Factura exporturilor către Republica Moldova s-a ridicat la aproape jumătate de miliard de euro în primele trei trimestre ale anului trecut.

Cantitatea totală de motorină importată de companiile autohtone reprezintă aproximativ o treime din motorina comercializată într-un an în România.

Liderul pieței de distribuție a carburanților, OMV Petrom, care deține rafinăria Petrobrazi din România, unde procesează două treimi țiței extras din România și o treime țiței de import, susține că deja și-a diversificat sursele.

În plus, în martie va intra în revizie cea mai mare rafinărie din Uniunea Europeană, cea deținută de Shell în Olanda, la Pernis, cu o capacitate anuală de procesare de 20 milioane tone, aproximativ de 2 ori mai ridicată decât cea a celor 3 rafinării autohtone sau cât capacitatea totală de rafinare a României și Bulgariei.

De altfel, dincolo de identificare de surse alternative de alimentare, soarta rafinăriei Lukoil de la Burgas din Bulgaria este principala sursă de incetitudine din regiune.

După ce foști oficiali bulgari și ucraineni au anunțat că o parte din producția acesteia a ajuns în Ucraina, președintele Dumei de Stat din Rusia, Viacheslav Volodi, a cerut Comisiei pentru Securitate și Anticorupție, precum și Comisiei pentru Energie, să analizeze informațiile apărute în presa internațională.

Autoritățile bulgare au anunțat că vor permite rafinăriei Lukoil, care produce o cantitate de 2 ori mai ridicată decât cea necesară acoperirii consumului autohton, să exporte carburanți doar în Ucraina, și pregătesc legislația necesară pentru o eventuală preluare a rafinăriei.

Dacă rafinăria de la Burgas nu se va mai alimenta cu țiței rusesc (fie ca urmare a unei decizii a grupului rus, fie a preluării ei de către statul bulgar), concurența în regiune se va ascuți, iar rafinăria bulgară și-ar putea diminua producția, cu efect asupra prețului, în special al motorinei.

În plus, singurii eventuali compărători care ar avea țiței din surse alternative mai ușor transportabil în Marea Neagră ar fi compania azeră Socar și, în special cea kazahă, KMG.Numai că fiecare dintre cele 2 companii deține deja rafinării în regiune, azerii în Turcia, kazahii în România, Petrotel. În ambele cazuri se pune problema dacă pot alimenta 2 rafinării la Marea Neagră. Iar KMG are și alte probleme, statul român confiscându-i 60% din profitul contabil pe 2022 prin nou introdusa taxă de solidaritate.

Incertă este și soarta Petrotel, rafinăria deținută de Lukoil în România, care era alimentată până acum cu țiței rusesc.

Două companii din Republica Moldova domină piața importurilor de carburanți

Șefa Serviciului de presă de la ANRE, Galina Sanduța a declarat pentru BANI.MD că deocamdată pentru Republica Moldova nu există riscuri cu privire la aprovizionarea cu motorină, în condițiile în care distribuitorii de carburanți din Republica Moldova care au rafinării în România s-au asigurat din timp urmare a embargoului impus petrolului și produselor petroliere rusești.

Lukoil Moldova este unul dintre principalii jucători de pe piața carburanților din Republica Moldova. Asigură 97,2% din cantitatea totală importată de benzină. Achiziția se face de la rafinăria Petrotel din România controlată de ruși.

Totodată, Lukoil Moldova împreună Rompetrol Moldova, asigură 75 % din toată cantitatea importată de motorină.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău