Moldova are nevoie de saci cu bani ca să treacă de această iarnă

12 Nov. 2022, 05:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Nov. 2022, 05:35 // Actual //  bani.md

Republica Moldova, confruntată cu probleme grave de aprovizionare cu gaz rusesc şi electricitate din Ucraina, are nevoie de 1,1 miliarde de euro suplimentari pentru a acoperi costurile energetice în această iarnă, a declarat vineri ministrul de Externe Nicu Popescu.

„Situaţia noastră este foarte, foarte dificilă”, a declarat Nicu Popescu în marja Forumului pentru Pace de la Paris. „Ţara noastră este ameninţată militar, precum şi pe plan energetic şi economic”, a adăugat el, subliniind că Republica Moldova caută să găsească surse de aprovizionare alternative.

Republica Moldova cunoaşte de mai multe săptămâni dificultăţi de aprovizionare, în condiţiile în care livrările de gaze ruseşti, de care depinde aproape total, s-au redus puternic şi nu mai primeşte electricitate din Ucraina în urma recentelor lovituri ale Rusiei împotriva infrastructurilor.

„Situaţia se va complica şi mai mult în această iarnă, dar vom continua să o gestionăm”, a subliniat Nicu Popescu.

El a precizat că 1,1 miliarde de euro sunt o estimare la data de 11 noiembrie şi acoperă lunile de iarnă până în aprilie. Suma ar putea creşte sau scădea în funcţie de evoluţia situaţiei.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău contează pe noi ajutoare cu prilejul unei noi conferinţe de sprijin ce va avea loc la Paris pe 21 noiembrie.

În aprilie şi iulie au avut loc două reuniuni similare ale donatorilor internaţionali, care au permis strângerea a circa 600 milioane de euro.

Nicu Popescu a menţionat că această sumă include confirmările de promisiuni de donaţii precedente şi că o parte a acestor fonduri a fost deja afectată pentru asistarea refugiaţilor ucraineni în Republica Moldova.

Ministrul moldovean a reamintit că ţara sa a primit în jur de 80.000 de refugiaţi ucraineni.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Transportul feroviar, care reprezintă 13,6% din structura totală a mărfurilor transportate, a marcat cele mai mari scăderi în perioada ianuarie-septembrie 2024. Potrivit datelor statistice, volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a scăzut cu 32,9%, iar parcursul acestora a înregistrat o reducere și mai semnificativă, de 36,7%.

Această evoluție negativă reflectă dificultățile cu care se confruntă sectorul feroviar în contextul schimbărilor economice și al restructurărilor interne. Printre posibilele cauze ale declinului se numără scăderea cererii pentru transportul feroviar, concurența cu alte moduri de transport și provocările operaționale întâmpinate de „Calea Ferată din Moldova”.

CFM se confruntă cu grave probleme financiare, acumulând datorii salariale de aproximativ 150 milioane de lei. În ceea ce privește infrastructura, situația este alarmantă: din cele 139 de locomotive aflate în dotare, 134 și-au depășit durata de amortizare, iar peste 25% din infrastructura feroviară necesită reparații capitale. În următorii ani, circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar putea fi suspendată dacă nu se vor lua măsuri urgente.

În ultimul deceniu, CFM a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei, cauzate de scăderea continuă a numărului de pasageri, în special pe rutele internaționale, și a volumului de mărfuri transportate. Veniturile sunt în scădere constantă, iar costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală