Moldova cea mai săracă țară din Europa se teme că prețurile gazelor îi vor prăbuși economia

14 Sept. 2022, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Sept. 2022, 10:23 // Actual //  Lupu Eduard

Economia Republicii Moldova s-ar putea confrunta cu dublu șoc al întreruperii gazului rusesc și al prețurilor „extraordinar de ridicate” la energie, în timp ce cea mai săracă țară din Europa se pregătește pentru iarnă, a spus premierul țării, Natalia Gavrilița, citată de Bloomberg.

Prim-ministrul Natalia Gavriliță a declarat că Republica Moldova cu o populație de 2,6 milioane de locuitori între Ucraina și România se pregătește pentru toate scenariile, cu inflația anuală depășind 30% și termenul limită de 1 octombrie pentru a negocia o rambursare a datoriei către Gazprom – în ciuda contractului de cinci ani al Republicii Moldova.

Publicația scrie că există pericolul că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin să închidă robinetul la gaz și asta în condițiile în care acum doi ani Moscova a susținut-o pe Maia Sandu.

„Chiar dacă Gazprom continuă livrările, trebuie să reducem consumul pentru că prețurile sunt foarte, foarte mari”, a declarat Gavrilița, într-un interviu acordat marți la București. Creșterea prețurilor este o „anomalie” pentru vară, a spus ea, „și nu știm cât de mult vor continua să crească în timpul iernii”.

Moldova a declarat deschis că intenționează să aderare la Uniunea Europeană. Liderii UE au aprobat în iunie atât pentru Ucraina, cât și pentru Moldova candidaturile celor două state pentru procesul de negociere de aderare.

Guvernul de la Chișinău său a luat măsuri pentru a ușura povara, trecând sistemul de încălzire din Chișinău de la gaze la păcură, ceea ce ar reduce consumul de gaze cu 15%. Guvernul Nataliei Gavrilita a inițiat discuții cu Romania pentru potențiale livrări de gaze la un preț accesibil.

 

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:32 // Actual //  Lupu Eduard

Generalul australian Mick Ryan, expert în strategie militară a realizat o analiză privitoare la metodele folosite de Serghei Surovikin, generalul „Armaggedon”, pus de Putin în fruntea campaniei militare ilegale din Ucraina.

Reputatul ofițer australian încearcă să atragă atenția că analiza superficială a acțiunilor armatei ruse poate fi dăunătoare în tentativa de a înfrânge militar Moscova.

„O mare parte din relatările despre Ucraina se concentrează pe „ruși” ca pe o masă amorfă. Realitatea este că, chiar și în instituțiile militare inadecvate în ofensivă, există organizare, control și comandă de la vârf. Comandanții militari contează.

În proiectarea viitoarelor operațiuni, liderii și planificatorii militari ucraineni nu se vor uita doar la capacitățile militare și dispoziția în teren a trupelor rusești. Ei vor evalua modul în care filozofia de comandă a lui Surovikin ar putea avea impact asupra viitoarelor operațiuni ucrainene.

Ca atare, trebuie să-l înțelegem pe comandantul inamicului. Dacă îi deslușim stimulentele și motivațiile, îi putem anticipa strategia și planurile. Mecanismele prin care să fie înfrânt sau care să prevină acțiuni militare eficiente rusești în Ucraina pot fi apoi construite”, își începe expunerea generalul Mick Ryan.

Surovikin comandă o armată epuizată, are probleme de moral și a fost uzată constant în ultimele 9 luni. În timpul iernii, ofițerul rus specializat în Siria în distrugerea infrastructurii civile și uciderea cetățenilor de rând, unde și-a câștigat supranumele de „generalul Armageddon”, va trebui să apere teritoriul deja ocupat ilegal și „va face tot ce poate să-și păstreze forța, să reconstituie unități distruse și să construiască o rețea logistică rezistentă”.

„Surovikin va căuta o mai bună aliniere între obiectivele politice ale lui Putin și capacitatea militară a forțelor armate ale Rusiei. Aceste două lucruri au fost prost aliniate de la începutul războiului; această nealiniere a jucat un rol important în performanța slabă a armatei ruse.

Obiectivele politice ale lui Putin în luna februarie a acestui an au fost mult mai mari decât au fost capabile să atingă micile forțe terestre și aeriene ruse, prea dezagregate. Concentrarea puterii de luptă în Donbas la jumătatea anului 2022 a fost o demonstrație că rușii au înțeles acest lucru.

Dar vedem, mai nou, un fel de „întâlnire la mijloc” între politică și armată. Din punct de vedere politic, Rusia mobilizează oamenii și industria pentru a oferi o capacitate militară mai mare pentru operațiunile militare ucrainene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău