Moldova cea mai săracă țară din Europa se teme că prețurile gazelor îi vor prăbuși economia

14 Sept. 2022, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Sept. 2022, 10:23 // Actual //  Lupu Eduard

Economia Republicii Moldova s-ar putea confrunta cu dublu șoc al întreruperii gazului rusesc și al prețurilor „extraordinar de ridicate” la energie, în timp ce cea mai săracă țară din Europa se pregătește pentru iarnă, a spus premierul țării, Natalia Gavrilița, citată de Bloomberg.

Prim-ministrul Natalia Gavriliță a declarat că Republica Moldova cu o populație de 2,6 milioane de locuitori între Ucraina și România se pregătește pentru toate scenariile, cu inflația anuală depășind 30% și termenul limită de 1 octombrie pentru a negocia o rambursare a datoriei către Gazprom – în ciuda contractului de cinci ani al Republicii Moldova.

Publicația scrie că există pericolul că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin să închidă robinetul la gaz și asta în condițiile în care acum doi ani Moscova a susținut-o pe Maia Sandu.

„Chiar dacă Gazprom continuă livrările, trebuie să reducem consumul pentru că prețurile sunt foarte, foarte mari”, a declarat Gavrilița, într-un interviu acordat marți la București. Creșterea prețurilor este o „anomalie” pentru vară, a spus ea, „și nu știm cât de mult vor continua să crească în timpul iernii”.

Moldova a declarat deschis că intenționează să aderare la Uniunea Europeană. Liderii UE au aprobat în iunie atât pentru Ucraina, cât și pentru Moldova candidaturile celor două state pentru procesul de negociere de aderare.

Guvernul de la Chișinău său a luat măsuri pentru a ușura povara, trecând sistemul de încălzire din Chișinău de la gaze la păcură, ceea ce ar reduce consumul de gaze cu 15%. Guvernul Nataliei Gavrilita a inițiat discuții cu Romania pentru potențiale livrări de gaze la un preț accesibil.

 

Realitatea Live

05 Dec. 2023, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 17:25 // Actual //  Lupu Eduard

Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată, a reacționat la protestul fermierilor, Daniel Vodă purtătorul de cuvânt al premierului.

Vosă spune că autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

„Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, se mai arată în mesajul lui Vodă.

Fermierii care și-au parcat tractoarele în fața Guvernului au mers astăzi pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Protestul de astăzi vine după ce, săptămâna trecută, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Semnalează că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și cer Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău