Subiectul grânelor este unul complicat și nu există soluții simple. Pe de o parte suntem obligați să ajutăm Ucraina, iar pe de altă parte țara vecină are nevoie de aceste căi de solidaritate pentru că majoritatea porturilor au fost ocupate de ruși și nu le pot folosi, a comentat președintele Maia Sandu subiectul grânelor la postul public de televiziune Moldova1.
„Ucraina are nevoie de resurse ca să reziste și să ne apere si pe noi. Pe de altă parte există probleme reale ale fermierilor moldoveni, pentru că așa s-a creat situația pe piață. Da, s-a putut comunica mai bine și anumite probleme ar fi trebuit discutate bilateral mai mult înainte înainte să se iasă în spațiul public. Este clară și presiunea publică pe guvern. Nu există o soluție simplă și am văzut acest lucru și în dialogul Ucrainei cu alte state. Acum discutăm subiectul cu Ucraina și UE pentru a găsi o soluție acceptabilă pentru toți”, a spus Sandu.
Fermierii au anunțat că vor ieși la protest în data de 7 iunie după ce autoritățile au renunțat la interdicția importului cerealelor ucrainene. Agricultorii spun că sunt în prag de faliment urmare a prețurilor la cereale care s-au prăbușit.
„Guvernul, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, împreună cu reprezentanții asociațiilor producătorilor agricoli, va monitoriza odată la două zile, informațiile despre cantitatea de cereale importate din Ucraina. În cazul înregistrării unui flux masiv de cereale, în măsura în care acestea nu vor mai putea fi stocate în depozitele din țară, Executivul va interveni pentru gestionarea situației în interesul producătorilor locali”, declara premierul Dorin Recean în data de 11 mai când le-a comunicat fermierilor că autoritățile au renunțat la interdicția importurilor cerealelor ucrainene.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!