Pirateria software din Republica Moldova a ajuns la 77% din totalul de software instalat, potrivit unei analize Forscope.
Experții din domeniu precizează că software-ul second-hand este o copie a unui program de calculator care a fost vândut anterior de către deținătorul drepturilor sale (de exemplu, compania Microsoft Corporation). Proprietarul unei astfel de copii a software-ului (cel care a achiziționat inițial licența) îl poate oferi spre vânzare unei altei persoane care dorește să continue să-l utilizeze.
Răspândirea software-ului ilegal nu este atât de pronunțată în alte țări din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Cehia (26%), Slovacia (29%), Slovenia (35%) sau Polonia (40%).
Pe de altă parte, cu o pondere de 79%, Armenia înregistrează cea mai ridicată rată de software fără licență din regiune, fiind urmată de Republica Moldova – cu 77% și Belarus (76%).
În ceea ce privește Europa Occidentală, utilizarea medie de software piratat este estimată la aproximativ 20%, conform analizei Forscope. Estimările se bazează, între altele, și pe cele mai recente date disponibile public de la Alianța Software BSA.
Forscope, broker de software din regiunea Europei Centrale și de Est, se concentrează pe furnizarea de produse software second-hand pentru companii de toate dimensiunile și instituții publice.