Moldovenii se grăbesc să iasă din țară pentru a merge în vacanță. Vama și Poliția de Frontieră lucrează la maxim

01 Aug. 2022, 12:16
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Aug. 2022, 12:16 // Actual //  MD Bani

Vara este în toi, iar moldovenii se grăbesc să plece din țară pentru a se odihni peste hotare. De asemenea, mai mulți conaționali se întorc acasă în perioada estivală. În acest context, Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră lucrează la capacitate maximă pentru a fluidiza traficul transfrontalier. De asemenea, se oferă și recomandări pentru călători.

„Se cunoaște că în perioada estivală, în special ultima lună de vară – august, numărul călătorilor crește considerabil, atât pe sensul de ieșire din țară fiind condiționat de preferințele cetățenilor moldoveni de a petrece vacanțele peste hotare, dar și pe cel de intrare – conaționalii revin acasă. Totodată, pornind de la situația de război din țara vecină, fluxul de călători s-a orientat spre frontiera moldo-română, din acest considerent traficul de pasageri și mijloace de transport s-a dublat. Un alt motiv de creștere a traficului în ultima săptămână este condiționat și de frecventele alerte cu bombă consemnate la Aeroportul Internațional Chișinău. Astfel, călătorii dau preferință traficului pe cale terestră.”

În acest sens, în unele puncte de trecere a frontierei se trece la regimul intensiv de lucru: 

– Monitorizarea permanentă a situației privind fluxul de pasageri și mijloace de transport, în scopul acumulării datelor cu privire la timpii de așteptare, orele și zilele cele mai aglomerate;

– Suplinirea numărului de funcționari vamali și polițiști de frontieră prin crearea locurilor de muncă suplimentare în punctele de trecere cu flux sporit de călători, dotate cu tehnică de calcul, echipamente speciale de verificare a documentelor etc. (ar permite neîntârziat reamplasarea și/sau implicarea personalului în situație de criză);

– Folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere (disponibilitatea tuturor pistelor de control);

 – Evaluarea periodică a rețelelor schimbului de date între Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră, în vederea prevenirii blocajelor tehnice și a căderilor de rețea;

– Efectuarea procesului de documentare a unui incident de către alt angajat decât cel implicat pe pista de control, pentru a asigura continuitatea controlului fluxului de călători și mijloace de transport;

– Intensificarea relațiilor de conlucrare cu autoritățile de frontieră și vamale ale statelor vecine, pentru a sincroniza acțiunile ce țin de traversarea frontierei de stat.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră recomandă: 

– verificarea valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat;

– tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniță, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea cozilor;

– consultarea aplicației „Traficul on-line în posturile vamale de frontieră” de pe pagina oficială a Serviciului Vamal, pentru a cunoaște în timp real situația din punctele de trecere a frontierei;

– manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

Realitatea Live

20 Mai 2025, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Mai 2025, 10:47 // Actual //  Ursu Victor

Potrivit previziunii economice a Comisiei Europene, relansarea economică a Republicii Moldova s-a oprit brusc în a doua jumătate a anului 2024, pe fondul unei secete severe care a afectat drastic producția agricolă și a dus la scăderea cererii pentru servicii de transport. Deși consumul privat s-a menținut pe linia de plutire datorită creșterii salariilor reale, impactul negativ din agricultură și contextul energetic complicat vor continua să frâneze avansul economic în prima jumătate a anului 2025.

Comisia estimează totuși o reluare treptată a creșterii economice în a doua jumătate a anului, stimulată de consumul privat robust, susținut de majorarea salariului minim, a pensiilor și a compensațiilor pentru facturile energetice.

Totodată, investițiile private vor încetini în 2025 din cauza creșterii prețurilor la energie și a politicii monetare mai restrictive. În schimb, investițiile publice ar urma să prindă avânt în 2026, datorită fondurilor europene oferite prin noul Instrument pentru Reformă și Creștere.

Pe plan fiscal, Comisia Europeană estimează că deficitul bugetar al Republicii Moldova se va adânci în 2025 și 2026, ajungând la 5% din PIB, pe fondul majorării cheltuielilor salariale și a investițiilor publice, în timp ce datoria publică va urca la 40,9% din PIB în 2026.

Exporturile nete vor continua să tragă în jos creșterea economică, afectate de cererea scăzută din partea partenerilor comerciali și de reducerea reexporturilor către Ucraina. Cu toate acestea, se preconizează o ușoară redresare datorită revenirii exporturilor agricole și a serviciilor din sectorul TIC și turism. Importurile vor rămâne ridicate, în special din cauza creșterii importurilor de energie electrică, după stoparea livrărilor de gaze rusești în regiunea transnistreană.

Inflația a atins 8,75% în martie 2025, în principal din cauza creșterii prețurilor la alimente și energie. Banca Națională a reacționat prin înăsprirea politicii monetare, majorând rata de bază la 6,5% în februarie 2025. Se așteaptă ca inflația să rămână peste ținta BNM (5% ±1,5%) pe parcursul anului, cu o posibilă scădere abia la sfârșitul lui 2025.

Comisia mai notează că rata șomajului a crescut temporar în 2024, în special în agricultură, dar se așteaptă la o revenire a ocupării forței de muncă în 2025 și 2026, pe măsură ce economia își revine și agricultura se redresează.

Deficitul de cont curent va rămâne ridicat, alimentat de importurile mari și baza slabă de export, dar va fi acoperit parțial de fluxuri de finanțare externă, în special prin sprijinul UE.

Previziuni-cheie pentru Moldova (Comisia Europeană):

  • PIB real: +0,1% în 2024 → +0,9% în 2025 → +2,8% în 2026
  • Deficit bugetar: -3,7% în 2024 → -5% în 2025 → -5,1% în 2026
  • Datorie publică: 34,9% din PIB în 2024 → 40,9% în 2026
  • Inflație: 4,7% în 2024 → 7,3% în 2025 → 4,7% în 2026
  • Deficit de cont curent: -16% din PIB în 2024 → -15,6% în 2025 → -15,4% în 2026

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO