Mor pe capete în Moldova! Boala teribilă care face prăpăd. E de neoprit

27 Mai 2024, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Mai 2024, 12:15 // Actual //  bani.md

În anul 2023, numărul deceselor înregistrate în Republica Moldova a fost de 33,7 mii, potrivit datelor provizorii furnizate de Biroul Național de Statistică. Aceasta reprezintă o scădere de 6,8% față de anul 2022, când s-au înregistrat 36,2 mii de decese. Rata mortalității generale a scăzut la 13,7‰, cu 0,6 decese mai puțin la o mie de locuitori comparativ cu anul precedent.

Analiza pe sexe arată o rată a mortalității de 15,7‰ pentru bărbați și 11,9‰ pentru femei. Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, principalele cauze de deces în 2023 au fost bolile aparatului circulator (57,8%), tumorile maligne (17,6%), bolile aparatului digestiv (8,4%), accidentele, intoxicațiile și traumele (4,9%) și bolile aparatului respirator (4,6%).

Un aspect notabil este diferența semnificativă între mortalitatea bărbaților și femeilor. Femeile sunt mai afectate de bolile aparatului circulator, având o rată cu 14,6 puncte procentuale mai mare decât bărbații. Pe de altă parte, bărbații prezintă o „supramortalitate masculină” în cazul accidentelor, intoxicațiilor și traumelor, fiind de 3,8 ori mai predispuși la aceste cauze de deces decât femeile. De asemenea, mortalitatea bărbaților din cauza bolilor aparatului respirator este de 2,1 ori mai mare, iar cea din cauza tumorilor maligne și bolilor aparatului digestiv este de 1,4 ori mai ridicată comparativ cu femeile.

Diferențele în mortalitate sunt semnificative și la nivel teritorial. În regiunea Nord, 62,3% dintre decese au fost cauzate de bolile aparatului circulator, în timp ce cea mai mare pondere a deceselor prin tumori maligne s-a înregistrat în municipiul Chișinău (21,9%) și UTA Găgăuzia (19,2%). Bolile aparatului digestiv au cauzat 10,4% din decesele în regiunea Centru și 9,3% în regiunea Sud. Mortalitatea provocată de bolile aparatului respirator a fost mai ridicată în municipiul Chișinău (5,3%) și în regiunea Sud (5,1%). Regiunile Centru și Sud au înregistrat, de asemenea, un nivel mai înalt al deceselor din cauze externe, cum ar fi accidentele, intoxicațiile și traumele (5,4%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 13:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 13:13 // Actual //  bani.md

Apartamentul personal în Moldova este un vis pentru mulți tineri, un vis ce poate fi trasnformat în realitate cumpărând un apartament de la dezvoltator. De ce această opțiune și nu un apartament mai vechi, să spunem – verificat de timp? Cumpărarea unui apartament direct de la dezvoltator, în special un imobil în Chișinău, capitala țării, vine cu numeroase beneficii: vei fi primul proprietar al locuinței, totul – de la instalații și finisaje până la uși, pereți (și acoperișul, mai ales pentru apartamentele de la ultimul etaj) – este nou și impecabil, iar procesul de achiziție este mult mai simplu, fără negocieri complicate cu foști proprietari. Un asemenea apartament va crește în valoare cu timpul și nu va aduce cheltuieli surpriză minim zece ani de la cumpărare. De asemenea, o astfel de achiziție se va amortiza mai eficient și mai rapid, comparativ cu cumpărarea unui apartament vechi.

Mai mult, alegând un dezvoltator cu experiență, care a livrat deja proiecte finalizate la standarde înalte, ai siguranța că locuința ta va fi una durabilă și confortabilă, fără surprize neplăcute înainte sau după mutare. Și da, există asemenea companii de construcții în Moldova (un bun exemplu fiind Astercon, cu o istorie de succes de peste cincisprezece ani pe piața imobiliară din țară). Cu puțină cercetare și dorința de a avea cel mai frumos, comod și potrivit cămin îți poți găsi apartamentul visurilor tale. Iată ce trebuie să iei în considerare numaidecât atunci când îți cumperi un apartament direct de la dezvoltator.

Faci cunoștință cu apartamentul – informează-te în cele mai mici detalii înainte de a cumpăra

Atunci când iei în considerare achiziționarea unui apartament, este esențial să ai toate informațiile necesare pentru a face o alegere corectă și bine fundamentată. Desigur, la etapa analizei pieței nu este tocmai vesel procesul, dar de vreme ce ai focusul pe apartamente de vânzare noi, lista devine mai succintă.

Un dezvoltator serios îți va oferi posibilitatea de a vizita personal locuința, de a analiza în detaliu compartimentarea și de a descoperi facilitățile zonei. În multe cazuri, vei putea viziona un apartament-model, astfel încât să îți faci o imagine clară asupra viitoarei tale case și a nivelului de finisare. De obicei, pentru proiectele solide (un complex sau un bloc locativ aproape de darea în exploatare) companiile de construcții de încredere au schemele apartamentelor deja pe site, iar vizionarea este ușor de organizat pentru claritate.

Pe lângă vizionare, vei primi explicații despre pașii următori: cum poți rezerva locuința, ce documente sunt necesare, care sunt termenii contractului și ce variante de plată ai la dispoziție. Mulți tineri optează pentru apartament prin Prima Casă, iar dezvoltatorii de încredere, cum este Astercon, te informează și te ghidează, oferindu-ți toate datele necesare pentru a-ți planifica cumpărătura.

Nu ezita să adresezi toate întrebările care îți pot oferi claritate și siguranță. Informează-te despre structura clădirii, materialele folosite, calitatea instalațiilor și finisajelor, dar și despre posibilitățile de personalizare a apartamentului.

De asemenea, este important să clarifici aspectele juridice, cum ar fi condițiile de anulare a unei rezervări sau clauzele specifice din antecontractul de vânzare-cumpărare. O abordare atentă și bine documentată îți va garanta că investiția ta este una sigură și avantajoasă. Nu ezita să întrebi atunci când nu ești sigur de ceva, ambele părți implicate sunt cointeresate într-o colaborare eficientă, transparentă și cinstită.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ