Motoarele economice al Moldovei trag greu pe timpul crizei! Alaiba: Avem nevoie de noi sectoare care la moment lipsesc

16 Mart. 2024, 13:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Mart. 2024, 13:28 // Actual //  bani.md

În contextul datelor recente prezentate de Biroul Național de Statistică, care indică o creștere a produsului intern brut al Republicii Moldova cu 0,7% în 2023 față de anul anterior, viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a făcut o declarație importantă privind viitorul economic al țării.

Potrivit lui Alaiba, este crucial pentru Moldova să investească în noi sectoare și industrii care să devină noi motoare de creștere economică, sectoare care, la momentul actual, nu există. El a subliniat faptul că, deși unele domenii au înregistrat creșteri notabile în 2023, este nevoie de diversificare și de crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea unor noi sectoare.

Conform datelor prezentate de viceprim-ministru, principalele domenii care au contribuit la creșterea economică în 2023 au fost agricultura (+31,9%), sectorul HoReCa (+26,1%), serviciile de asistență socială (+12,6%), sectorul energetic (+11,1%), și IT și comunicații (+7,5%). În plus, exporturile de bunuri și servicii au crescut cu 5,1%, cu o creștere semnificativă a exporturilor de servicii și bunuri.

Alaiba a subliniat că guvernul se concentrează în continuare pe atragerea investițiilor în economie, promovarea exporturilor și deschiderea de noi piețe, creșterea productivității economice și adăugarea de valoare, reformarea mediului de afaceri și promovarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, și-a exprimat dezamăgirea față de ședința publică organizată pentru a analiza impactul majorării tarifelor la gazele naturale asupra consumatorilor și economiei naționale. Într-o postare pe rețelele sociale, Tofilat a calificat discuțiile drept „sterile”, susținând că acestea au fost organizate „mai mult de ochii lumii”, fără rezultate concrete.

„Am venit cu două pagini de întrebări, dar am reușit să adresez doar două dintre ele, fără a primi răspunsuri clare. Problemele nu au dispărut nicăieri”, a declarat Tofilat.

Acesta a subliniat necesitatea unui format profesionist al discuțiilor, fără camere de luat vederi și fără populism, concentrat pe probleme concrete. Totodată, Tofilat a propus ca la finalul acestor consultări să fie formulată o listă de recomandări clare, care să stabilească măsuri concrete pentru evitarea repetării crizei.

„Dacă totul se limitează la ‘a găsi vinovatul’, fără a lua măsuri, la iarna viitoare ne vom pomeni fix în aceeași situație și vom căuta alți vinovați”, a avertizat Tofilat.

La sfârșitul ședinței au fost formulate mai multe recomandări pentru Energocom, Ministerul Energiei, Moldovagaz și ANRE. Instituțiile urmează să prezinte măsurile luate în 60 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală