Mutări pe piața cămătarilor și a asiguratorilor

26 Iun. 2023, 10:46
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
26 Iun. 2023, 10:46 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Companiile de asigurări și cele de microfinanțare vor fi supravegheate de către Banca Națională a Moldovei. Acestea  vor trece de la Comisia Națională a Pieței Financiare. Un proiect de lege a fost votat în prima lectură de către deputați.

BNM va prelua atribuțiile de licențiere, avizare, înregistrare, reglementare și supraveghere a activității asigurătorilor, reasiguratorilor, intermediarilor, a Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA). De asemenea, Banca Națională va supraveghea activitatea asociațiilor de economii și împrumut, a birourilor istoriilor de credit și a organizațiilor de creditare nebancară — atribuții exercitate în prezent de CNPF.

Proiectul descrie și regimul taxelor care se vor încasa de BNM pentru actele sau acțiunile cu caracter permisiv, acestea vor fi stabilite într-un proiect de lege distinct și vor fi vărsate la bugetul de stat și nu la bugetul autorității de supraveghere.

Totodată, în proiectul legii este prevăzut și modul de transmitere a bazelor de date electronice și a sistemelor informatice.

În ceea ce privește sancțiunile aplicate pentru încălcări, proiectul prevede o trecere la regimul de sancționare administrativă, ceea ce presupune un mecanism de determinare a sancțiunilor proporțional situației financiare a subiectului sancționat și luarea în considerare a gravității încălcării și a altor circumstanțe aferente.

Am modificat legislația relevantă (acțiune prealabilă) în vederea transferului către BNM a responsabilităților de reglementare și supraveghere a organizațiilor de creditare nebancară, asociațiilor de economii și împrumut și companiilor de asigurări, începând cu 1 iulie 2023. Am numit noi membri ai Consiliului executiv al CNPF în vederea îmbunătățirii supravegherii sectorului financiar nebancar, a gestionării transferului de responsabilități și a facilitării dezvoltării pieței de capital”, se mai arată în scrisoare autorităților adresată FMI”, se arată în scrisoarea adresată FMI a programului de reforme pe care ar urma să le implementeze în următoarele 40 de luni expediată de guvernatorul BNM, Octavian Armașu în primăvara anului 2022.

Companiile de microfinanţare de pe piaţa financiară moldovenească abundă de oferte de creditare, care par a fi una mai atrăgătoare decât alta. Aceste oferte îi ademenesc în special pe oamenii simpli, ajunşi la limita disperării, analfabeţi juridic, care semnează contracte fără ca să le citească. Moldovenii sunt ademeniţi să apeleze la companiile de microfinanţare pentru procedura simplificată de eliberare a creditelor, spre deosebire de băncile comerciale, care impun cerinţe pe care oamenii de rând nu le pot întruni, cum ar fi angajarea oficială în câmpul muncii. În consecinţă, moldoveni care au luat credite de la organizaţii de microfinanţare au ajuns să fie deposedaţi de bunuri, inclusiv de locuinţe, după aceea au fost puşi în situaţia să achite sume care depășesc de câteva ori suma împrumutată.

Dobânzile practicate de companiile de microfinanațare sunt de-a dreptul halucinante. În  unele cazuri ajung și la 500% anual.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 09:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 09:28 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Vladimir Putin a semnat un decret „Cu privire la obiectivele naționale de dezvoltare ale Federației Ruse pentru perioada până în 2030”, în care a stabilit sarcini-cheie pentru cel de-al cincilea mandat prezidențial.

Potrivit documentului, care este postat pe site-ul Kremlinului, în 6 ani Rusia ar trebui să ajungă pe locul patru în lume în ceea ce privește PIB, calculat după puterea de cumpărare paritate (PPP).

În aceeași perioadă, volumul investițiilor în economie ar trebui să crească cu 60% „datorită îmbunătățirii constante a climatului investițional”, exporturile non-resurse și non-energetice – cu două treimi, producția agricolă – cu 25% și exporturi – de 1,5 ori.

În contextul sancțiunilor, al izolării tehnologice și al militarizării tot mai mari a economiei, Rusia, conform decretului lui Putin, ar trebui să intre în primele 10 țări din lume ca volum de cercetare și dezvoltare științifică și în top 25 în utilizare. a roboților industriali.

În decret, Putin mai cere ca până în 2030 să apară în țară bunurile autohtone de înaltă tehnologie, iar cota lor de piață să crească de 1,5 ori. Putin cere creșterea valorii adăugate a sectorului fără resurse al economiei cu 40% și, dimpotrivă, reducerea ponderii mărfurilor importate pe rafturile magazinelor la 17%, cel mai scăzut nivel de pe vremea URSS.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău