Natalia Calenic: “Insistăm asupra unui suport din partea statului pentru întreprinderile sociale”

17 Nov. 2023, 15:48
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
17 Nov. 2023, 15:48 // Slider //  MD Bani

Peste 25 de întreprinderi şi asociaţii din zona de Centru a ţării au beneficiat şi beneficiază de servicii de consultanţă şi suport informaţional din partea Acceleratorului afacerilor sociale, deschis pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie (CCI), cu suportul financiar al Uniunii Europene şi Suediei, şi implementat de Fundaţia Est Europeană. A fost posibil datorită unui grant în valoare de peste 30 de mii de euro obţinut de CCI şi din care au fost organizate mai multe sesiuni de instruire, precum şi promovare a întreprinderilor sociale.

Tematica instruirilor a vizat subiecte precum legislaţia în domeniul antreprenoriatului social, cadrul normativ, precum şi legislaţia muncii.

„Este vorba de antreprenori care oferă servicii de suport, consiliere, instruire, atât a copiilor cât şi părinţilor, dar avem şi beneficiari producători de mărfuri – producători de miere, de produse textile, care angajează în afacerea lor persoane cu dizabilităţi”, susţine Natalia Calenic, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, instituţie beneficiară de bani europeni nerambursabili.

Proiectul aflat în desfăşurare urmăreşte creşterea numărului de întreprinderi sociale care să angajeze persoane aflate în dificultate, iar Acceleratorul afacerilor sociale prin mecanismele sale face lobby pe lângă instituţiile statului întru susţinerea antreprenoriatului social.

„Avem o tipografie unde 70% din personalul angajat sunt persoane cu deficienţe. Scopul acestor întreprinderi este ca venitul câştigat să fie direcţionat spre proiecte sociale. Pentru întreprinzători este o provocare să angajeze o persoană cu dizabilităţi, pentru că evident productivitatea este mai puţină, dar efortul este mai mare. Anume din acest considerent noi şi insistăm asupra unui suport din partea statului pentru aceste întreprinderi”, afirmă Natalia Calenic, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova.

Rezultatele eforturilor depuse nu au întârziat să apară, susţine vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie.

„Unul din succesele noastre este faptul că autoritatea locală din Chişinău a aprobat pentru anul acesta scutirea totală de achitare a taxei de comerţ, pentru întreprinderile socile, ceea ce este primul exemplu la nivel naţional de suport financiar”, susţine Natalia Calenic.

Potrivit Nataliei Calenic, activităţile Camerei de Comerţ şi Industrie privind promovarea şi susţinerea întreprinderilor sociale nu se încheie la finalizarea grantului. Dimpotrivă, autoritatea va continua să ofere instruiri în domeniu, pentru a creşte numărul antreprenorilor sociali în Republica Moldova, care va duce astfel la soluţionarea problemelor cu care se confruntă persoanele aflate în dificultate din ţara noastră.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău