Transportatorii sunt nemulțumiți de noul Cod din domeniu și spun că noua lege ar favoriza introducerea de rute pentru mai mulți demnitari. Aceștia protestează astăzi, 15 februarie, în fața Guvernului.
„E vorba de plata suplimentară pentru echipament de gestionare i prin GPS a mijloacelor de transport, care costă 500 de euro. Costurile vor fi incluse în tarif pe care le vor suporta pasagerii. Totodată, unitățile de transport vor trebui să pornească la aceeași oră, ceea ce e un non-sens , deoarece toți vor fugi după pasageri. Din câte se vede, prin noul Cod, mai mulți demnitari vor să-și bage mașinile lor pe rute. Noi nu vom putea lucra”, a explicat Anatolie Munteanu de la Asociația patronală a profesioniștilor din transporturi, care protestează în fața Guvernului.
Protestul vine ca răspuns la adoptarea noului cod fără consultarea și luarea în considerare a opiniei transportatorilor. Aceștia susțin că noile reglementări vor duce la falimentul majorității operatorilor din țară și la dispariția unor linii interurbane esențiale.
Noul Cod al Transporturilor a stârnit controverse în rândul transportatorilor, care consideră că prevederile acestuia sunt nefavorabile industriei. Printre principalele nemulțumiri se numără impunerea unor taxe suplimentare, restricții excesive și lipsa unui dialog real între autorități și reprezentanții transportatorilor.
Protestatarii aduc în discuție necesitatea unui dialog deschis cu autoritățile pentru a ajunge la soluții echitabile și sustenabile pentru toți actorii implicați în industria transporturilor. Ei solicită Guvernului să revizuiască prevederile contestate ale noului cod și să țină cont de nevoile și preocupările transportatorilor pentru a evita impactul negativ asupra întregii industrii și a serviciilor de transport oferite populației.
Într-o reacție pe Telegram, deputatul Radu Marian susține că, noua lege va face transportul public mai accesibil.
Printre beneficiile legii enumerate de Marian sunt: „Eliminarea limitărilor de oră pentru transportul internațional și reducerea intervalului până la 15 minute pentru cursele la nivel național, facilitând astfel concurența sănătoasă și oferind mai multe opțiuni de deplasare pentru călători. Acordarea de ajutoare primăriilor și primarilor pentru a oferi transport local locuitorilor, prin posibilitatea de a iniția deschiderea și modificarea unei noi curse regulate. Reducerea birocrației prin eliminarea foii de parcurs din documentele de strictă evidență necesare operatorilor de transport rutier. Fiscalizarea și digitalizarea transportului rutier, inclusiv implementarea e-biletelor, e-GPS-urilor și e-routing-ului”.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!