Comerțul cu cereale din Ucraina a înflorit prin rețele subterane, după ce țara vecină a fost invadată militar la scară largă de Federația Rusă. Sute de firme-fantomă, multe înființate după război, domină exporturile de cereale din Ucraina. Problema a devenit una de siguranță națională la Kiev, după ce statul vecin, măcinat de război, a contabilizat pierderi uriașe la bugetul public, se arată într-o investigație riseproject.ro.
Rețelele de crimă organizată din regiune au reușit să se infiltreze prin astfel de firme în tranzacții mamut, iar principalele rute de transport au fost România, Ungaria, Bulgaria și Polonia.
În schimb, fermierii din aceste țări au protestat în stradă și au acuzat guvernele lor și autoritățile de la Bruxelles că nu-și pot valorifica propriile recolte din cauza cerealelor ieftine din Ucraina care le-au invadat țările.
Multe alte companii din România au făcut achiziții prin intermediul firmelor-fantomă ucrainene.
Un exemplu este Damalio RO din Iași, care nu a avut încasări în 2021, dar a avut venituri de 14 milioane de dolari anul următor din tranzacții cu cereale.
Securitatea firmei este asigurată de Alexandru Pînzari, fost ministru al apărării din Republica Moldova și fost șef al poliției din țara vecină, potrivit portalului oficial al companiei.
În urmă cu doi ani, Pînzari a fost arestat pentru abuz în serviciu, divulgare de secrete de stat și falsificare de documente publice. Procurorii antimafia din Chișinău au susținut că, în calitate de șef al poliției, Pînzari și-a folosit funcția pentru a acoperi fărădelegile unui grup infracțional condus de Vladimir Plahotniuc, oligarhul moldovean fugar.
Patronul Damalio Ro este Bogdan Ion, un cetățean moldovean care împarte o altă firmă cu fiul lui Pînzari.
Între iunie și septembrie 2022, Damalio Ro a adus din Ucraina 971 de transporturi de cereale în valoare de 3,4 milioane de dolari. Dintre acestea, 785 de transporturi, încărcate cu 19.556 de tone de grâne, în valoare de 2,8 milioane de dolari, au fost aduse prin intermediul companiilor investigate.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
Cel mai mare furnizor al Damalio Ro este Podillya Agroservis, o firmă înființată în ianuarie 2022, care este investigată și într-un alt caz pentru că ar fi încălcat normele vamale încercând să ascundă originea semințelor de floarea-soarelui pe care urma să le exporte.
Doar în august și septembrie 2022, Podillya Agroservis a efectuat 692 de transporturi de cereale, în valoare totală de aproape 4 milioane de dolari. O mare parte dintre aceste transporturi au fost trimise către Damalio Ro.
Cel mai ieftin furnizor al Damalio a fost Raikomia, firmă de pe lista celor investigate în Ucraina. În iulie 2022, Damalio Ro a cumpărat porumb prin intermediul Raikomia cu doar 0,07 dolari pe kilogram, de cinci ori mai puțin decât prețul pieței la acel moment.
Raikomia împarte un număr de telefon cu o altă companie înființată în octombrie 2022, de la care procurorii ucraineni au confiscat, în cadrul investigației, aproximativ 65 de mii de tone de grâu și porumb în regiunea Odesa pentru acuzații de evaziune fiscală. Ulterior, instanța a dispus ca grânele să fie returnate companiei.
Mihai Pătraș, directorul comercial al Damalio Ro, a confirmat că cifra de afaceri a Damalio Ro este compusă exclusiv din tranzacțiile cu cereale aduse din Ucraina. Ne-a mai spus că a cumpărat produsele agricole de la niște „brokeri” sugerați de partenerii fermieri din Ucraina, dar nu a dorit să ofere mai multe detalii: „A fost un contact sugerat, dar nu pot să vă spun exact, că nu eu am făcut contactul cu ei. (..) Nici domnul Pînzari, dânsul nu este în sfera respectivă, dânsul a asigurat numai securitatea în cadrul firmei.”
Deși importurile din Ucraina au fost oprite încă din aprilie, contractele aflate atunci în vigoare sunt derulate și în prezent, iar asta se vede în cozile de kilometri ale camioanelor pe autostradă, la intrarea în Portul Constanța, unde rapița ucraineană s-a întâlnit cu orzul românesc pe o infrastructură încă neadaptată traficului mare de cereale.