Nou de la maib! Clienții business pot face non-stop plăți în lei

10 Ian. 2023, 13:15
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
10 Ian. 2023, 13:15 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Pentru că înțelegem cât de important este pentru o afacere să aibă acces rapid la resurse bănești, maib implementează o nouă funcționalitate – efectuarea tranzacțiilor în lei la orice oră din zi, cu procesare imediată către cei peste 40 000 de contragenți ai maib.

Astfel, prin intermediul sistemului internet banking, clienții business pot efectua oricând plăți către furnizorii de servicii și utiliza imediat resursele bănești primite de la alți parteneri, clienți ai maib.

Ce tranzacții pot fi efectuate non-stop de către clienții business?

  • Transferul mijloacelor financiare partenerilor pentru serviciile sau produsele primite.
  • Suplinirea cardului maib business de pe contul curent deschis la maib și viceversa.
  • Transferuri în lei între conturile proprii.
  • Operațiuni de vânzare/cumpărare a valutei între conturile deținute la maib, conform cursului comercial valutar existent la momentul tranzacției.

Operațiunile se efectuează în conformitate cu politica internă maib de procesare automată a tranzacțiilor.

Ce primesc clienții business?

  • Disponibilitate și independență – clientul poate oricând să se conecteze la contul său prin intermediul sistemului internet banking pentru a trimite sau a primi bani, chiar și în afara programului de lucru a băncii (24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an).
  • Viteză – plata și recepționarea imediată a banilor în cont pentru clienții
  • Nu se percep comisioane suplimentare – pentru procesarea tranzacțiilor în afara programului de lucru a maib clientul nu achită taxe suplimentare.

Noua funcționalitate are menirea de a oferi un nou nivel de banking clienților business și a susține ritmul lor dinamic și alert de muncă.

Pentru mai multe detalii, clienții business pot contacta cu încredere maib la numărul de telefon 022 022 428.

Maib – simplu și ușor!

P.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO