O companie aeriană de peste Prut, care zboară la Chișinău, se îndreaptă mai degrabă sub pământ decât către cer

21 Aug. 2024, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Aug. 2024, 12:10 // Actual //  Lupu Eduard

Compania de stat TAROM din România, care operează zboruri și în Republica Mooldova, pe ruta București-Chișinău-București, se confruntă cu o criză financiară serioasă, având nevoie de măsuri drastice pentru a-și redresa situația economică. Într-o mișcare controversată, TAROM a anunțat un plan de restructurare menit să transforme pierderile în profit, dar care include renunțarea la rute profitabile, vânzarea de aeronave și concedieri de personal.

Printre cursele anulate recent se numără zborurile către Londra, o destinație importantă pentru comunitățile românești din străinătate, și unde companiile low-cost, precum Wizz Air, înregistrează câteva zboruri pe zi, profitând din plin de cererea mare. În contrast, TAROM a decis să vândă sloturile de pe aeroportul Heathrow, argumentând că zborurile respective nu erau rentabile.

În contextul acestui plan, TAROM intenționează să vândă patru aeronave Airbus și să reducă numărul de angajați. De asemenea, compania se bazează pe un ajutor de stat pentru a susține planul de restructurare. Flota TAROM, în prezent formată din cinci tipuri de avioane, va fi simplificată pentru a reduce costurile de operare, urmând ca piloții să fie certificați pentru un număr mai mic de tipuri de aeronave.

Proiectul de buget pentru 2024 preconizează o creștere a veniturilor de 30% față de anul precedent și, în sfârșit, obținerea unui profit după decenii de pierderi. Cu toate acestea, rezultatele actuale indică faptul că TAROM nu reușește să țină pasul cu tendințele de creștere ale pieței, în timp ce companiile low-cost continuă să își extindă rutele și să își crească cota de piață.

În prima jumătate a anului, traficul total de pasageri pe aeroporturile din România a crescut cu 5%, atingând 11,8 milioane de pasageri, subliniind expansiunea pieței aeriene, în contrast cu dificultățile întâmpinate de TAROM.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Sept. 2024, 17:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
12 Sept. 2024, 17:16 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Comisia Națională a Pieței Financiare a autorizat emisiunea suplimentară de acțiuni a gigantului JLC, cu 11,2 milioane de lei (200 049 de acțiuni ordinare nominative).

Capitalul companiei după majorare va constitui 68,2 milioane de lei divizat în 1 218 429 de acțiuni.

Ultimele date arată că în 2023, JLC a contabilizat un profit de 694,1 milioane de lei și o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei.

JLC SA deţine peste 68% din capitalul celui de-al doilea producător de lactate din Moldova, Incomlac din Bălţi.

Din grup mai fac parte reţeaua de magazine Jardi, compania de construcţii Monolit, gospodării agricole cu peste 2.000 de hectare de terenuri agricole, dar şi fabrici de lactate în Ucraina, Kazahstan şi România.

Despre Vladimir Jardan care stă în spatele grupului se cunosc puţine, el preluând o parte din afacerile din domeniul lactatelor prin intermediul unui fond de investiţii creat în perioada privatizării contra bonuri patrimoniale în anii 90 ai secolului XX.

Vladimir Jardan a avut conexiuni şi cu băncile implicate în furtul miliardului. Astfel înainte de introducerea administrării specială de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi iniţierii procedurii de lichidare a Băncii Sociale, milionarul Vladimir Jardan, deţinea direct 0,72% din acțiunile instituției, dar împreună cu acțiunile deținute de firmele Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac avea 5,28%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău