O companie suedeză „angajează” ciori pentru a aduna mucurile de țigară de pe străzi

01 Feb. 2022, 12:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Feb. 2022, 12:13 // Actual //  bani.md

O companie suedeză folosește ciori pentru a curăța străzile și piețele de mucurile de țigară aruncate pe străzi și în piețe, relatează The Guardian.

Păsările își îndeplinesc sarcina, deoarece primesc puțină hrană pentru fiecare chiștoc pe care îl depun într-o mașină specială proiectată de o companie din orașul Södertälje, de lângă Stockholm.

„Sunt păsări sălbatice care participă în mod voluntar”, a spus Christian Günther-Hanssen, fondatorul Corvid Cleaning.

Fundația Keep Sweden Tidy spune că peste 1 miliard de mucuri de țigară sunt aruncate pe străzile Suediei în fiecare an, reprezentând 62% din totalul gunoiului. Orașul Södertälje cheltuiește 20 de milioane de coroane suedeze (16 milioane de lire sterline) pentru curățarea străzilor.

Günther-Hanssen estimează că metoda ar putea economisi cel puțin 75% din costurile implicate de curățarea mucurilor de țigară din oraș. Södertalje desfășoară un proiect pilot înainte de a extinde operațiunea în tot orașul.

Potrivit unor studii, ciorile sunt capabile să raționeze ca un copil de șapte ani, ceea ce le face cele mai inteligente păsări pentru această meserie.

Sunt mai ușor de dresat și există, de asemenea, șanse mai mari să învețe una de la cealaltă. În același timp, există un risc mai mic  mănânce din greșeală alte gunoaie”, spune Günther-Hanssen.

Estimarea costului de ridicare a mucurilor de țigară este de aproximativ 0,80 coroane suedeze pe muc de țigară, unii spun chiar că se ridică la 2 coroane. Dacă ciorile adună chiștoacele, costul scade la 0,2 coroane. Economiile pentru municipalitate depind de câte mucuri de țigară adună ciorile”, adaugă el.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova a aprobat avizul pozitiv pentru proiectul de lege care declară construcția Liniei Electrice Aeriene (LEA) Bălți–Suceava 400 kV, modernizarea stației electrice Bălți 330 kV și construcția unei noi stații electrice Bălți 400 kV drept obiective de utilitate publică de interes național. Inițiativa a fost elaborată de Ministerul Energiei și va permite accelerarea implementării acestui proiect strategic.

„Linia Bălți–Suceava este vitală pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. Ne conectăm mai strâns la rețeaua energetică europeană, încurajăm integrarea surselor regenerabile și modernizăm infrastructura critică”, a declarat Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Energiei, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.

Linia electrică Bălți–Suceava, cu o lungime de 58 km pe teritoriul Moldovei, va permite interconectarea cu România și rețeaua continentală ENTSO-E. Proiectul prevede modernizarea stației electrice existente de 330 kV din Bălți și construcția unei stații noi de 400 kV. Vor fi reabilitate aproximativ 200 de stații electrice, iar 10 transformatoare de 110 kV vor fi înlocuite pentru a spori fiabilitatea sistemului energetic.

În cazul în care traseul liniei afectează terenuri private sau aparținând autorităților locale, acestea vor fi supuse exproprierii, iar proprietarii vor fi informați și compensați echitabil.

Pentru realizarea proiectului, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă un grant de 15,4 milioane de euro, echivalent cu 20% din valoarea totală estimată la 77 milioane de euro. Restul fondurilor vor fi asigurate din: un împrumut de 30,8 milioane de euro din partea BERD, ratificat anterior de Parlament o contribuție similară de 30,8 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI).

LEA Bălți–Suceava este a doua dintre cele trei linii electrice de 400 kV planificate pentru consolidarea interconectării Republicii Moldova cu România și rețeaua europeană ENTSO-E. Celelalte două sunt: Vulcănești–Chișinău – în curs de finalizare în 2025, Strășeni–Gutinaș – planificată pentru anul 2030.

Prin această inițiativă, Moldova își reduce dependența de surse energetice externe incerte și se aliniază tot mai strâns cu piața energetică europeană, într-un moment critic pentru securitatea regională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ