O fabrică ce produce iPhone-uri, infestată cu șobolani a fost închisă. 100 de angajați au ajuns la spital

31 Dec. 2021, 13:31
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
31 Dec. 2021, 13:31 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Deși pare impecabil când îl scoți din ambalajul original, noul tău iPhone ar putea să fi venit de la una dintre fabricile mai puțin curate ale partenerilor Apple.

Fanii Apple știu deja că iPhone-ul pe care și-l doresc de mult timp nu este fabricat de Apple în mod direct, inscripția Made in China (Thailanda, Malaiezia, Singapore, India, etc.) risipind această iluzie de îndată ce primești produsul în ambalajul original. Însă prea puțini au idee în ce condiții sunt fabricate, de fapt, unele dintre produsele Apple cele mai căutate, scrie go4it.ro.

De-a lungul timpului am tot aflat despre scandalurile în care a fost implicat gigantul Foxconn, principalul partener OEM folosit de Apple pentru fabricarea în volum foarte mare a celor mai noi modele iPhone și iPad. În trecut, compania a fost acuzată de exploatarea până la epuizare a muncitorilor angajați la fabricile din China și chiar angajarea de personal cu vârste între 17 şi 19 ani, cărora le-ar fi condiţionat promovarea examenelor de îndeplinirea unei norme zilnice istovitoare, de până 11 ore, asamblând telefoane iPhone X. În timp ce problema muncii „la negru” și folosirea copiilor pentru asamblarea de telefoane iPhone a fost în mare parte rezolvată la insistențele Apple, aspectele legate de exploatarea angajaților a fost „rezolvată” prin instalarea de gratii la geamuri și plase de siguranță, în dreptul clădirilor care găzduiesc angajați predispuși la depresie și sinucidere, ca efect al programului de lucru aproape continuu.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump a semnat un ordin executiv privind introducerea unor tarife vamale cuprinse între 10% și 50% pentru mărfuri provenind din 183 de țări, într-o mișcare pe care a numit-o „declarație de independență economică”. Cu toate acestea, printre puținele țări scutite de noile măsuri se numără Rusia și Belarus, în ciuda relațiilor tensionate cu SUA și a regimului de sancțiuni impus acestor state.

Potrivit secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, aceste două țări nu au fost incluse în lista tarifară deoarece „nu avem comerț semnificativ cu ele, fiind deja sub sancțiuni”. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că sancțiunile existente „împiedică orice relație comercială semnificativă cu Rusia”.

Totuși, publicația Axios remarcă faptul că în 2024, volumul comerțului SUA–Rusia a fost de 3,5 miliarde de dolari, deși a scăzut de 10 ori față de nivelul din 2021 (35 miliarde USD). Prin comparație, țări precum Mauritius și Brunei, care au fost incluse pe lista tarifară, au un comerț mult mai redus cu SUA, dar vor plăti tarife de 40% și 24%.

În lista publicată de Trump se regăsesc inclusiv teritorii izolate sau chiar nelocuite, precum Tokelau (1.500 locuitori, sub jurisdicția Noii Zeelande), arhipelagul Svalbard (2.500 locuitori, administrat de Norvegia) și insulele nelocuite Heard și McDonald, teritorii externe ale Australiei.

Tarifele impuse vizează și toate fostele republici sovietice, inclusiv Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Uzbekistan, Kârgâzstan și Turkmenistan, cu o cotă generală de 10%. Moldova este printre cele mai afectate, cu o taxă de 31%, în timp ce pentru Kazahstan a fost stabilită o cotă de 27%.

Printre excepțiile notabile din noul regim tarifar se mai numără Iran, Cuba, Coreea de Nord, Mexic și Canada, care nu au fost vizate de noile măsuri.

Într-o declarație făcută după semnarea ordinului, Trump a declarat: „America a fost jefuită timp de ani buni de alte națiuni, fie ele prietene sau inamice. Vom taxa aproximativ jumătate din ceea ce ei taxează la rândul lor. Nu e o reciprocitate completă, ci una… blândă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ