O nouă criză amenință Moldova! Moldovagaz nu are bani pentru achitarea metanului rusesc

15 Aug. 2022, 16:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Aug. 2022, 16:20 // Actual //  bani.md

Achitarea TVA de către Moldovagaz a fost amânată până la 30 septembrie, potrivit deciziei Comisiei Situații Excepționale.

Este vorba de amânarea plății TVA pentru importul de gaze din perioada lunilor aprilie – iulie.

Un calcul estimativ relevă că scutirea de TVA care se cifrează la circa 165 mil. de lei ar ajunge doar pentru acoperirea plăților pentru o singură lună. Or, acest lucru nu scapă compania de dificultățile financiare în care s-a pomenit.

În prezent, moldovenii achită pentru metrul cub de gaz 23 de lei, după ce ANRE a aprobat majorarea cu 23,5 % a tarifelor urmare a solicitării Moldovagaz pe fundalul scumpirii achizției de metan de la Gazprom. Pentru luna august Moldovagaz achită 1459 USD pentru mia de metri cubi, iar pentru luna septembrie prețul prognozat este de 1692 USD .

Alexandru Șevciuc, membrul Consiliului de Administrație de la Moldovagaz susține că tariful aprobat de ANRE nu este suficient pentru acoperirea devierilor financiare, care în prezent, doar din achizția gazului, se cifrează la 959 mil. de lei, iar la sfârșit de an vor ajunge la 3,9 miliarde de lei.

„Prețul gazului stabilit de ANRE este de 899 USD, dar în luna august Moldovagaz cumpără la un preț de 1459 per mia de metri cubi, iar pentru luna septembrie prețul estimat este de 1692 USD pentru mia de metri cubi”, a punctat Șevciuc.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 10:23
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 10:23 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile din 20 de țări au încetat să mai accepte cardurile UnionPay emise de Gazprombank din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite. Retragerea numerarului prin aceste carduri nu mai este posibilă în Argentina, Ungaria, Vietnam, Grecia, Egipt, India, Indonezia, Kazahstan, Cambodgia, Qatar, Maroc, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Thailanda, Tunisia, Turcia, Uzbekistan, Africa de Sud, Coreea de Sud și Japonia, potrivit agenției TASS. În Uruguay, bancomatele rețin aceste carduri și solicită titularilor să se adreseze băncii emitente.

În plus, cele mai mari instituții financiare din China, o țară care a devenit un furnizor cheie de bunuri pentru Rusia de la începutul războiului din Ucraina, nu mai acceptă cardurile UnionPay ale Gazprombank. Problemele au fost raportate la Bank of China, China Construction Bank, Industrial and Commercial Bank of China și Agricultural Bank of China. La încercarea de a retrage numerar, bancomatele afișează un mesaj care indică imposibilitatea efectuării tranzacției.

Pe 21 noiembrie, Statele Unite au introdus sancțiuni împotriva Gazprombank și a șase dintre filialele sale externe. Deși a menținut accesul la sistemul SWIFT în pofida războiului din Ucraina, Gazprombank a fost principalul „hub” pentru plățile de gaz către Europa. Departamentul Trezoreriei SUA, prin Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC), a justificat sancțiunile afirmând că Gazprombank joacă un rol activ în finanțarea războiului împotriva Ucrainei, inclusiv prin facilitarea achizițiilor de echipamente militare și plata soldaților.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală