Oamenii de știință de la Universitatea din Glasgow au descoperit că o răceală obișnuită te poate salva de infecția cu Covid-19. Aceste beneficii sunt, însă, de scurtă durată.
Se știe că unii viruși concurează pentru a fi cel care provoacă o infecție, oamenii de știință de la Universitatea din Glasgow spun că pare că coronavirusul cedează rhinovirusul, scrie BBC.
Beneficiile ar putea fi de scurtă durată, dar rinovirusul este atât de răspândit, adaugă ei, încât ar putea ajuta la suprimarea Covid.
Gândiți-vă la celulele din nas, gât și plămâni ca fiind ca un rând de case. Odată ce un virus intră în interior, acesta poate fie să țină ușa deschisă pentru a permite să intre alți viruși, fie poate să închidă ușa și să-și păstreze noua casă.
Gripa este unul dintre cei mai egoiști viruși din jur și se infectează aproape întotdeauna singură. Alții, cum ar fi adenovirusurile, par să fie mai dispuși să-și împartă locuința.
Provocarea oamenilor de știință este că la un an de distanțare socială a încetinit răspândirea tuturor virusurilor și a făcut mult mai dificilă studierea.
Echipa de la Centrul pentru Cercetarea Virușilor din Glasgow a folosit o replică a căptușelii căilor respiratorii noastre, formată din aceleași tipuri de celule, și a infectat-o cu Sars-CoV-2 și rinovirus, care este una dintre cele mai răspândite infecții la oameni și o cauză a răcelii obișnuite.
Dacă rinovirusul și Sars-CoV-2 intră în organism în același timp, numai rinovirusul are succes. Dacă rinovirusul intră în corp cu 24 de ore înainte, atunci Sars-CoV-2 nu intră. Chiar și atunci când Sars-CoV-2 intră în organism cu un avans de 24 de ore, tot rinovirusul are câștig de cauză.
Efecte similare s-au mai observat și anterior. Un focar mare de rinovirus a împiedicat răspândirea de gripă porcină din 2009 în alte țări din Europa.
Experimente ulterioare au arătat că rinovirusul declanșează un răspuns imunitar în interiorul celulelor infectate, care a blocat capacitatea Sars-CoV-2 de a face copii de la sine.
Când oamenii de știință au blocat răspunsul imun, atunci nivelurile virusului Covid erau aceleași ca și când rinovirusul nu ar fi fost acolo.
Cu toate acestea, Covid va fi capabil să provoace din nou o infecție odată ce răceala a trecut și răspunsul imun s-a calmat.
Dr. Murcia a spus: „Vaccinarea, plus măsurile de igienă, plus interacțiunile dintre viruși ar putea scădea intens incidența Sars-CoV-2, dar efectul maxim va proveni din vaccinare”.