O răceală obișnuită te poate salva se Covid-19. Ce ce descoperit oamenii de știință

23 Mart. 2021, 18:10
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Mart. 2021, 18:10 // Actual //  MD Bani

Oamenii de știință de la Universitatea din Glasgow au descoperit că o răceală obișnuită te poate salva de infecția cu Covid-19. Aceste beneficii sunt, însă, de scurtă durată.

Se știe că unii viruși concurează pentru a fi cel care provoacă o infecție, oamenii de știință de la Universitatea din Glasgow spun că pare că coronavirusul cedează rhinovirusul, scrie BBC.

Beneficiile ar putea fi de scurtă durată, dar rinovirusul este atât de răspândit, adaugă ei, încât ar putea ajuta la suprimarea Covid.
Gândiți-vă la celulele din nas, gât și plămâni ca fiind ca un rând de case. Odată ce un virus intră în interior, acesta poate fie să țină ușa deschisă pentru a permite să intre alți viruși, fie poate să închidă ușa și să-și păstreze noua casă.

Gripa este unul dintre cei mai egoiști viruși din jur și se infectează aproape întotdeauna singură. Alții, cum ar fi adenovirusurile, par să fie mai dispuși să-și împartă locuința.

Provocarea oamenilor de știință este că la un an de distanțare socială a încetinit răspândirea tuturor virusurilor și a făcut mult mai dificilă studierea.
Echipa de la Centrul pentru Cercetarea Virușilor din Glasgow a folosit o replică a căptușelii căilor respiratorii noastre, formată din aceleași tipuri de celule, și a infectat-o ​​cu Sars-CoV-2 și rinovirus, care este una dintre cele mai răspândite infecții la oameni și o cauză a răcelii obișnuite.

Dacă rinovirusul și Sars-CoV-2 intră în organism în același timp, numai rinovirusul are succes. Dacă rinovirusul intră în corp cu 24 de ore înainte, atunci Sars-CoV-2 nu intră. Chiar și atunci când Sars-CoV-2 intră în organism cu un avans de 24 de ore, tot rinovirusul are câștig de cauză.

Efecte similare s-au mai observat și anterior. Un focar mare de rinovirus a împiedicat răspândirea de gripă porcină din 2009 în alte țări din Europa.

Experimente ulterioare au arătat că rinovirusul declanșează un răspuns imunitar în interiorul celulelor infectate, care a blocat capacitatea Sars-CoV-2 de a face copii de la sine.

Când oamenii de știință au blocat răspunsul imun, atunci nivelurile virusului Covid erau aceleași ca și când rinovirusul nu ar fi fost acolo.

Cu toate acestea, Covid va fi capabil să provoace din nou o infecție odată ce răceala a trecut și răspunsul imun s-a calmat.

Dr. Murcia a spus: „Vaccinarea, plus măsurile de igienă, plus interacțiunile dintre viruși ar putea scădea intens incidența Sars-CoV-2, dar efectul maxim va proveni din vaccinare”.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău