O țară din deșert îi ia locul lui Putin: Afacere uriașă de 1 miliard de dolari cu un stat NATO puternic

03 Mai 2023, 06:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Mai 2023, 06:19 // Actual //  bani.md

După ce Putin a declanșat invazia din Ucraina în 24 februarie 2022, țările occidentale în frunte cu Statele Unite au impus mai multe pachete de sancțiuni contra Moscovei și au tăiat dependența UE de energia Rusiei.

Acum, o altă țară, Emiratele Arabe Unite, îi ia locul regimului de la Kremlin pe bătrânul continent, semnând un contract de 1 miliard de dolari cu Franța, de livrare de gaze naturale lichefiate.

Firma ADNOC Gas din Emiratele Arabe Unite a anunțat luni, 1 mai 2023, un acord de 1 miliard de dolari pentru a furniza gaze naturale lichefiate companiei franceze TotalEnergies, în timp ce Europa se străduiește să găsească alternative la sursele de energie rusești, potrivit BSS News.

Gazul natural lichefiat furnizat în cadrul acordului de furnizare de trei ani „va fi livrat pe diverse piețe de export din întreaga lume”, se arată într-un comunicat ADNOC Gas. Acordul este evaluat între 1 miliard și 1,2 miliarde de dolari, se arată în comunicat, fără a detalia cantitățile implicate.

ADNOC Gas, care a devenit operațională abia la începutul acestui an, este o subsidiară a gigantului energetic de stat Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC). Emiratele Arabe Unite au devenit un partener cheie pentru țările occidentale, în timp ce acestea se străduiesc să obțină acorduri de energie la nivel mondial pentru a înlocui importurile din Rusia, lovită de sancțiuni după invazia Ucrainei de către Kremlin, de anul trecut.
În iulie, a fost semnat un acord între TotalEnergies și ADNOC „pentru cooperarea în domeniul aprovizionării cu energie” în timpul unei vizite a președintelui Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, la Paris.

În septembrie 2022, Emiratele Arabe Unite au fost de acord să livreze Germaniei gaze naturale și motorină, ca parte a unui acord de „securitate energetică” pentru a înlocui livrările rusești.

În 2021, Emiratele Arabe Unite au produs 57 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale, sau aproximativ 1,4% din producția globală, potrivit BP Statistical Review of World Energy.

În același an, țara a exportat 8,8 miliarde de metri cubi de GNL, 1,7% din exporturile mondiale de GNL, arată Statistical Review. Emiratele Arabe Unite caută să-și sporească capacitatea de producție de GNL la 15 milioane de tone anual în următorii câțiva ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 12:36 // Actual //  Ursu Victor

Regiunea transnistreană a înregistratun declin de 36% al comerțului extern în perioada ianuarie–mai 2025. Volumul total al schimburilor comerciale a ajuns la doar 652,6 milioane de dolari, potrivit datelor oficiale publicate de administrația de la Tiraspol, arată datele așa zisului Comitet vamal al regiunii.

Exporturile s-au prăbușit cu 54%, până la 130 milioane USD, în condițiile în care mai multe categorii de produse au înregistrat scăderi drastice. Exporturile de metale s-au redus de peste 3,5 ori, iar livrările de resurse energetice au scăzut cu 84%, pe fondul opriri activității centralei electrice Moldavskaia GRES, rămasă fără gaz începând cu 1 ianuarie, după ce Gazprom a întrerupt livrările. În consecință, energia electrică a dispărut complet din statistica exporturilor.

Singura categorie majoră care și-a menținut ponderea în exporturi este cea a produselor agroindustriale, cu o cotă de 39%.

Importurile au scăzut, la rândul lor, cu 28%, totalizând 522,6 milioane USD. Aproape jumătate din aceste importuri au fost resurse energetice, dintre care o parte importantă nu au indicat țara de origine. Livrările din Rusia s-au diminuat de cinci ori, iar doar în luna mai au fost importate carburanți în valoare de 191 milioane USD, adică aproape 70% din totalul pe întreg intervalul ianuarie–mai.

În privința destinațiilor exporturilor, principalele piețe au fost: Malul drept al Republicii Moldova – 56,5%, România – 14,6% și Rusia – 7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO