O țară mică și săracă se grăbește să-și exploateze resursele uriașe de petrol

19 Iul. 2022, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Iul. 2022, 10:05 // Actual //  MD Bani

Guyana este o țară mică și săracă din America de Sud care încearcă să-și exploateze resursele uriașe de petrol. Țara consideră că acum este momentul potrivit pentru a culege roadele zăcămintelor de petrol recent descoperite, scrie Reuters.

Guyana face tot posibilul pentru a-și exploata cât mai repede rezervele uriașe de petrol. Chiar și așa, acest lucru înseamnă sacrificarea unor câștiguri mai mari pe termen mai lung.

Guyana spera să înființeze o companie petrolieră de stat care să gestioneze următoarea fază de dezvoltare . De asemenea, compania va fi responsabilă să efectueze propriile studii seismice asupra zăcămintelor neexplorate.

Planurile au fost anulate, deoarece Guyana nu are nici capacitatea, nici resursele pentru a le realiza rapid. Acum mizează mai mult pe viteză decât pe certitudine, au declarat înalți oficiali pentru Reuters.

Nu avem banii sau capacitatea. Modelul în care guvernul pune banii și operează activele nu mai este de actualitate”, a spus vicepreședintele țării, Bharrat Jagdeo. 

Este prima dată când oficialii vorbesc despre decizia de a renunța la planurile companiei petroliere de stat.

În 2015, un consorțiu condus de compania petrolieră americană Exxon Mobil, împreună cu partenerii Hess Corp și compania chineză CNOOC, a găsit aproximativ 11 miliarde de barili de petrol și gaz. 

Zăcămintele acoperă 2,7 milioane de hectare și se află la aproximativ 190 de kilometri în largul coastelor țării.

Pe baza planurilor actuale de dezvoltare, grupul se așteaptă să pompeze 1,2 milioane de barili de petrol pe zi în 2027. Acest plan ar însemna că Guyana ar avea cea mai mare producție de petrol pe cap de locuitor din lume.

Profituri

Exxon a pompat primii barili de petrol din Guyana în 2019 și crește producția. Din cauza unor acorduri din 2016, semnate de administrația anterioară profitul este de 50-50. Astfel, 50% îi revin consorțiului condus de Exxon și alte 50% îi revin Guyanei. Totuși, 75% din venituri merg mai întâi pentru a acoperi costurile companiilor petroliere.

Asta lasă Guyana cu doar 12,5% din producție, plus redevențe de 2%. Cota sa va crește pe măsură ce costurile de dezvoltare se reduc, dar acest lucru va dura câțiva ani.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ