ODA va lansa 4 programe noi de susținere a antreprenorilor. Cine va putea beneficia

25 Ian. 2023, 09:31
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
25 Ian. 2023, 09:31 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În anul 2023, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) va lansa 4 programe noi care vor susține abilitarea economică a femeilor (Femei în Afaceri), afacerile mici (Micii Producători), creșterea capacităților de export (Furnizori Locali) și dezvoltarea agro-pensiunilor (Turism Rural), anunță directorul ODA, Dumitru Pîntea, în cadrul unei conferințe de presă.

Programele vor fi implementate cu suportul Guvernului și a partenerilor de dezvoltare externi.

De asemenea, pe parcursul anului 2023, va fi sporit accesul la finanțare pentru IMM-uri prin lansarea produsului Garanții de portofoliu și lansarea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM). Acest Fond va reprezenta un impuls pentru afacerile cu potențial de creștere, oferind credite cu dobândă redusă, prin intermediul instituțiilor financiare.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

În anul 2022, 1375 de întreprinderi au fost susținute prin diferite forme de suport. Dintre acestea 541 de companii au accesat finanțare nerambursabilă în valoare totală de circa 162 milioane lei, care au menținut sau creat circa 3300 locuri de muncă. Pentru 469 de afaceri au fost oferite garanții financiare în valoare de 554 milioane lei, care au susținut credite de circa 1 miliard lei. În același timp, pentru alte 86 de afaceri au fost rambursate parțial cheltuielile pentru participarea la expoziții, iar 279 de companii au beneficiat de infrastructura de suport din cadrul celor 11 Incubatoare de afaceri.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău