Omul lui Vladimir Putin câștigă sute de milioane de euro din România cu suplimente alimentare înșelătoare

16 Ian. 2024, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Ian. 2024, 16:52 // Actual //  bani.md

Un oligarh din cercul de putere al președintelui rus Vladimir Putin a făcut într-un singur an afaceri de aproape jumătate de miliard de euro în România.

Este vorba despre Andrei Kosogov (fotomontaj, stânga), un om de afaceri care controlează printr-o rețea offshore compania SC Sun Wave Pharma SRL, arată o investigație realizată de publicația Context, citată de g4media.

Conform datelor de la Consiliul Concurenței, SC Sun Wave Pharma SRL este unul dintre liderii pe piața suplimentelor alimentare.

Firma nu este înscrisă în portalul achizițiilor publice, dar produsele sale sunt vândute de intermediari în spitale din toată țara și, astfel, compania omului de afaceri rus câștigă și de la statul român.

Cifra de afaceri a Sun Wave Pharma a depășit 418 de milioane de lei în 2022.

Firma controlată de oligarhul rus, acuzată de publicitate înșelătoare

Această firmă a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului pentru publicitate înșelătoare, în contextul în care două spoturi TV exagerau calitățile suplimentelor alimentare comercializate de companie.

Astfel, reclamele la „Neurovert Forte” susțineau că acest produs ajută „învățarea mai rapidă” și dezvoltarea unei „memorii ascuțite”

Despre un alt supliment, spotul asociat afirma că este „Simply The Best” (pur și simplu, cel mai bun).

Membrii CNA au stabilit că promovarea acestor suplimente încalcă prevederile legii și au cerut refacerea spoturilor.

Ce se știe despre Andrei Kosogov

Andrei Kosogov este acuzat de autoritățile din Ucraina că a finanțat invazia ordonată de Putin la 22 februarie 2022, iar partenerii lui de afaceri se află pe listele de sancțiuni întocmite de SUA, de UE și de mai multe state occidentale.

Cu o avere estimată în 2018 la peste un miliard de dolari, Kosogov s-a născut în 1961, în Estonia. Ascensiunea lui a început în 1992.

Atunci, el a fost angajat de alt apropiat al lui Putin, Mihail Fridman, să coordoneze înființarea unui fond de investiții în companiile rusești pe care statul le-a privatizat.

La scurt timp, Kosogov a ajuns la conducerea Alfa Capital.

Înființat în 1989, Alfa este unul dintre cele mai mari consorții de investiții private din Rusia, cu afaceri în energie, domeniul bancar, telecomunicații și retail.

În 2020, grupul avea 400 de mii de angajați iar profitul raportat pentru 2021 doar de Alfa Bank, o parte a grupului, a fost de 1,6 miliarde de dolari.

Partenerii lui Kosogov în grupul Alfa sunt, toți, membri ai elitei rusești: Mihail Fridman, Petr Aven, Alexei Kuzmicev și Gherman Borisovici Han.

Aven și Fridman au decis să-și transfere acțiunile deținute în Alfa lui Kosogov, singurul dintre cei cinci care nu e vizat, deocamdată, de nicio sancțiune impusă de Occident.

Asta, în contextul în care grupul Alfa este vizat de sancțiuni în SUA, Uniunea Europeană, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie și Canada, menționează sursa citată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 16:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 16:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Dosarul fraudelor de la sanatoriul „Speranța” din Vadul lui Vodă avansează cu pași mici, după ce Curtea de Apel Chișinău a respins recursul Procuraturii și a menținut arestul la domiciliu pentru directoarea instituției, Olga Arseni, directorul adjunct și un intermediar. Decizia, pronunțată pe 1 iulie, confirmă hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care pe 12 iunie schimbase arestul preventiv în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Procurorii contestă măsura, invocând riscuri de influențare a martorilor, distrugere de probe și obstrucționarea anchetei. Până în prezent, anchetatorii au audiat angajați ai sanatoriului, au ridicat documente contabile și au trimis multiple interpelări către instituții publice. Investigația, spun procurorii, este abia la jumătate, iar volumul de probă ce urmează a fi administrat necesită limitarea libertății acuzaților.

Arseni și complicii săi au fost reținuți pe 27 mai, sub acuzațiile de corupere pasivă, trafic de influență și delapidarea averii străine. Potrivit Centrului Național Anticorupție, directoarea ar fi cerut mită între 10.000 și 40.000 de lei pentru aranjarea licitațiilor publice și pentru a tolera nereguli grave în gestionarea sanatoriului. De asemenea, o parte din plățile făcute de pacienți pentru tratamente balneare nu era trecută în contabilitate, banii fiind deturnați în scopuri personale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO