Omul lui Vladimir Putin câștigă sute de milioane de euro din România cu suplimente alimentare înșelătoare

16 Ian. 2024, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Ian. 2024, 16:52 // Actual //  bani.md

Un oligarh din cercul de putere al președintelui rus Vladimir Putin a făcut într-un singur an afaceri de aproape jumătate de miliard de euro în România.

Este vorba despre Andrei Kosogov (fotomontaj, stânga), un om de afaceri care controlează printr-o rețea offshore compania SC Sun Wave Pharma SRL, arată o investigație realizată de publicația Context, citată de g4media.

Conform datelor de la Consiliul Concurenței, SC Sun Wave Pharma SRL este unul dintre liderii pe piața suplimentelor alimentare.

Firma nu este înscrisă în portalul achizițiilor publice, dar produsele sale sunt vândute de intermediari în spitale din toată țara și, astfel, compania omului de afaceri rus câștigă și de la statul român.

Cifra de afaceri a Sun Wave Pharma a depășit 418 de milioane de lei în 2022.

Firma controlată de oligarhul rus, acuzată de publicitate înșelătoare

Această firmă a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului pentru publicitate înșelătoare, în contextul în care două spoturi TV exagerau calitățile suplimentelor alimentare comercializate de companie.

Astfel, reclamele la „Neurovert Forte” susțineau că acest produs ajută „învățarea mai rapidă” și dezvoltarea unei „memorii ascuțite”

Despre un alt supliment, spotul asociat afirma că este „Simply The Best” (pur și simplu, cel mai bun).

Membrii CNA au stabilit că promovarea acestor suplimente încalcă prevederile legii și au cerut refacerea spoturilor.

Ce se știe despre Andrei Kosogov

Andrei Kosogov este acuzat de autoritățile din Ucraina că a finanțat invazia ordonată de Putin la 22 februarie 2022, iar partenerii lui de afaceri se află pe listele de sancțiuni întocmite de SUA, de UE și de mai multe state occidentale.

Cu o avere estimată în 2018 la peste un miliard de dolari, Kosogov s-a născut în 1961, în Estonia. Ascensiunea lui a început în 1992.

Atunci, el a fost angajat de alt apropiat al lui Putin, Mihail Fridman, să coordoneze înființarea unui fond de investiții în companiile rusești pe care statul le-a privatizat.

La scurt timp, Kosogov a ajuns la conducerea Alfa Capital.

Înființat în 1989, Alfa este unul dintre cele mai mari consorții de investiții private din Rusia, cu afaceri în energie, domeniul bancar, telecomunicații și retail.

În 2020, grupul avea 400 de mii de angajați iar profitul raportat pentru 2021 doar de Alfa Bank, o parte a grupului, a fost de 1,6 miliarde de dolari.

Partenerii lui Kosogov în grupul Alfa sunt, toți, membri ai elitei rusești: Mihail Fridman, Petr Aven, Alexei Kuzmicev și Gherman Borisovici Han.

Aven și Fridman au decis să-și transfere acțiunile deținute în Alfa lui Kosogov, singurul dintre cei cinci care nu e vizat, deocamdată, de nicio sancțiune impusă de Occident.

Asta, în contextul în care grupul Alfa este vizat de sancțiuni în SUA, Uniunea Europeană, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie și Canada, menționează sursa citată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău