Parlicov digitalizează consumul de energie

13 Iun. 2023, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Iun. 2023, 11:20 // Actual //  Lupu Eduard

În instituțiile publice, dar și în gospodării casnice vor fi instalate contoare inteligente pentru energia electrică. Aceste echipamente vor ajuta la măsurarea și eficientizarea consumului real de energie. Este vorba despre un program pilot pe care Ministerul Energiei urmează să-l implementeze cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

Programul pilot face parte din planul național de digitalizare a sectorului energiei. Primul contor a fost instalat deja la Guvern. Acest tip de contor măsoară consumul de energie la anumite intervale, iar pe viitor va permite introducerea tarifelor diferențiate în funcție de oră. Aceasta înseamnă că electrocasnicele inteligente vor putea citi datele din contor și vor porni când energia este mai ieftină. Mai mult datele din contorul inteligente vor fi transmise furnizorului securizat și fără greșeli. Astfel, acesta va identifica și va interveni mai rapid la înlăturarea accidentelor.

În cadrul evenimentului de prezentare, ministrul energiei, Victor Parlicov, a declarat că atâta timp cât nu ai instrument de măsurare pe diferite ore a consumului de energie, nu poți aplica prețuri diferențiate de la oră la oră. Acum autoritățile își propun să pornească cu instalarea contoarelor inteligente. Potrivit lui, proiectul vizează un număr pilot de consumatori, dar este vorba despre un eșantion reprezentativ. Acest fapt va permite o informare cu mult mai bună a consumatorilor și a operatorilor de rețele în tot ce ține de cum se consumă energie în rețea și cum ar putea fi ajustate acele produse de energie.

Reprezentanta rezidentă PNUD în Moldova, Daniela Gasparikova, a menționat că pentru PNUD, dar și alți parteneri este importantă susținerea țării întru realizarea obiectivului de securizare a sectorului energetic, aceasta fiind o prioritate de termen lung. „Suntem aici să prezentăm această intervenție cu privire la contorizarea inteligentă care, credem noi, va fi un catalizator întru preluarea tehnologiilor inteligente în sectorul energetic al Republicii Moldova. Această inițiativă importantă își propune să transforme rețeaua electrică națională în una inteligentă, oferind mai multe avantaje și beneficii. Printre acestea – un control mai mare din partea consumatorului, eficiență energetică mai vastă, economii de costuri și acces la niște date care să ofere o bază pentru analiză”, a notat Daniela Gasparikova.

Datele acumulate vor fi analizate timp de un an, iar apoi proiectul pilot ar putea fi extins.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău