Pe 4-5 decembrie, la Chişinău, se desfăşoară Forumul ONG 2024

04 Dec. 2024, 13:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Dec. 2024, 13:47 // Actual //  bani.md

Timp de două zile, la Chişinău, are loc Forumul ONG 2024, care reunește peste 200 de organizații non-guvernamentale, reprezentanți ai autorităților publice, parteneri de dezvoltare, experți internaționali și membri ai comunității, pentru a discuta implicarea societății civile în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dar și soluții și inițiative de impact în diverse direcții ale sectorului asociativ.

Forumul ONG are loc o dată la doi ani, iar tema actualei ediții este – “Societatea civilă pentru integrare europeană”, la care, în prim-plan, este poziționată participarea societății civile în procesul de negocieri privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum şi oportunităţile financiare europene pentru ONG-urile din tara noastră. Un alt aspect important discutat, ţine de strategiile de dezvoltare sustenabilă a societății civile.

La evenimentul de deschidere a participat şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, reprezentanți ai ambasadei Germaniei în Republica Moldova, precum şi ai Guvernului Republicii Moldova.

„Forumul ONG celebrează rezultatele organizațiilor societății civile. Întotdeauna ne-au fost alături partenerii noștri de dezvoltare, fără ei nu am fi reușit. Astăzi avem prezenți și reprezentanți ai organizațiilor societății civile din Parteneriatul Estic și respectiv, forumul nostru ONG se transformă și își lărgește barierele, scoate hotarele”, a declarat în deschidere Nina Lozinschi, președinta Consiliului ONG.

„Mă bucur enorm să văd o societate foarte activă și dornică de a contribui la realizarea acestui obiectiv strategic național, confirmat de referendumul din acest an. În ultimele săptămâni am participat la mai multe evenimente împreună cu societatea civilă, unde am discutat despre progresele și perspectivele reale ale țării de a adera la comunitatea europeană. Aceasta înseamnă că există un interes puternic din partea societății civile moldovenești și cred că doar prin integrarea activă a întregii societăți țara are mai multe șanse să se îndrepte și mai rapid pe calea integrării europene”, susţine Janis Mazeiks, șeful delegației Uniunii Europene în Moldova.

„Știm că sunteți forța motrice pentru schimbări în țările voastre. Vă puteți împinge guvernele, vă puteți convinge concetățenii în localitățile în care lucrați. Este foarte importantă munca pe care o faceți”, afirmă Verena Zell, șefa Cooperării pentru Dezvoltare, Ambasada Germaniei.

„Avem nevoie de implicarea societății civile, pentru că nu vrem să se regăsească în legislație doar o perspectivă, perspectiva Guvernului. Este foarte importantă expertiza pe care o oferă societatea civilă, pe fiecare capitol de negociere. De aceea vă încurajăm în continuare să fiți activi”, a declarat Rodica Jereghi, șefă adjunctă a Biroului de Integrare Europeană.

Forumul ONG are scopul de a consolida societatea civilă şi a promova proiectele şi iniţiativele ONG-urilor din Republica Moldova, prin comunicare şi identificarea soluţiilor în cazul problemelor pe care le întâmpină organizațiile neguvernamentale.

Evenimentul este organizat de Consiliul ONG și Centrul CONTACT cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și al Uniunii Europene.

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 08:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 08:41 // Actual //  Ursu Victor

În ultimii 15 ani, ponderea fumătorilor din lume s-a redus de la 22,3 % la 16,4 %, arată cel mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Documentul, prezentat la Conferința Mondială pentru Controlul Tutunului de la Dublin, creditează pachetul de măsuri MPOWER lansat în 2008—monitorizare, avertismente și interdicții de publicitate—cu accelerarea acestui declin.

OMS estimează că politicile anti-tutun protejează deja 6,1 miliarde de persoane, echivalentul a 75 % din populația planetei. Totuși, doar patru state—Brazilia, Mauritius, Țările de Jos și Turcia—au implementat complet întregul set de șase intervenții recomandate. Alte 40 de țări nu ating nivelul de „bună practică” în niciuna dintre inițiative.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat progresele, subliniind că măsurile „salvează vieți și schimbă percepții” despre tutun. În pofida rezultatelor, organizația avertizează că unele produse noi cu nicotină rămân slab reglementate, iar eforturile industriei de a submina controlul tutunului continuă.

Autorii raportului cer guvernelor care au rămas în urmă să-și alinieze rapid legislația la standardele OMS, pentru a evita stagnarea tendinței descendente și a preveni milioane de decese premature în următorul deceniu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO