Penuriile, şi nu criza din transportul maritim, scumpesc cadourile de Crăciun

01 Dec. 2021, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Dec. 2021, 09:56 // Actual //  bani.md

Consumatorii din întreaga lume plătesc mai mult pentru cadourile de Crăciun în acest an, iar retailerii dau vina pentru creşterea preţurilor pe costurile din ce în ce mai mari legate de transportul maritim, scrie Quartz, citat de ZF.

Magazinele sunt nevoite să majoreze preţurile şi să reducă discounturile de sărbători, argumentează executivii, pentru că au fost obligate să cheltuiască foarte mult pe transport. Însă costurile mai mari pentru transport nu pot explica decât o mică parte din creşterile de preţuri de sărbători. În mare parte de vină sunt penuriile: stocurile retailerilor se epuizează, iar consumatorii cheltuie mai mult pe tot felul de bunuri. Când un număr mai mare de cumpărători urmăresc bunuri în ofertă limitată, comercianţii au o putere sporită de a majora preţurile, şi chiar asta fac, trimiţând preţurile cu mult peste creşterea costurilor de transport.

Retailerii se confruntă cu costuri în creştere pentru transport, forţă de mun­că, materii prime, însă una dintre cele mai mari provocări ale acestora are legătură cu lipsa de produse. Haosul existent la nivelul lanţurilor globale de aprovizioare au făcut tran­s­­portul foarte lent şi ineficient, li­mi­tând capa­ci­tatea sectorului de retail de a-şi reface sto­cu­rile înainte de săr­bători.

Clienţii însă cum­pără cu aceeaşi insaţietate, iar acest lucru le dă retailerilor puterea de a creşte preţurile, indiferent de cât de mult le cresc costurile de bază.

E ceva normal. După cum arată Ian Savage, economist la Northwestern University, aşa funcţionează pieţele în vremuri de penurii: „Când cererea depăşeşte o ofertă restricţionată, piaţa trebuie să raţionalizeze, iar în economiile capitaliste această raţio­nalizare se face prin preţuri“.

În cea mai mare economie euro-peană, cea germană, startul sezo­nu­lui de Crăciun este unul deza­mă­gitor pentru retaileri, notează Reuters.

Un sondaj realizat de asociaţia de retail HDE arată că numai 20% din companiile chestionate sunt mulţumite de vânzările de Crăciun deocamdată. În mod normal, noiembrie şi decembrie sunt cele mai bune luni din an pentru retaileri.

În cea mai mare economie a lumii, 11,5% dintre americani intenţionează să nu cheltuiască nimic pe cadouri de Crăciun în acest an, relevă un studiu realizat de Deloitte, potrivit Reuters.

Este cel mai ridicat procent înregistrat de compania de consultanţă de când aceasta a început să realizeze acest tip de sondaj.

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ