Peste 100 de milioane de lucrători din 8 țări ar putea avea nevoie să schimbe jobul până în 2030. 10 joburi de viitor

15 Mai 2021, 09:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
15 Mai 2021, 09:00 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Peste 100 de milioane de lucrători din 8 țări singure ar putea avea nevoie să schimbe locul de muncă până în 2030, potrivit unui recent raport McKinsey, care a evidențiat o serie de locuri de muncă care ar putea exista și mai departe în viitor, scrie CNBC.

Pandemia de coronavirus a accelerat transformarea tehnologică, atât de mult încât cu 12% mai mulți oameni decât anticiparea pre-criză ar putea avea nevoie să schimbe locul de muncă până la sfârșitul deceniului.

Datele au fost citate în raportul „Viitorul muncii” al Bank of America, publicat miercuri, care privea și mai departe, având în vedere crearea de noi roluri. S-a referit la concluziile Forumului Economic Mondial care au arătat că aproape două treimi dintre copiii care încep acum școala vor lucra în locuri de muncă care nici măcar nu au fost încă inventate.

Strategii Bank of America care au scris raportul au subliniat că multe tehnologii de generație următoare, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor, realitatea augmentată și realitatea virtuală, sunt încă la început.

Cu toate acestea, au susținut că ar fi esențial să se anticipeze locurile de muncă necesare pentru a lucra în aceste domenii de inovație, astfel încât oamenii să își poată „adapta setul de competențe cu educația relevantă pentru locul de muncă de mâine”.

Strategul de acțiuni al Bank of America, Felix Tran, care a fost autorul principal al raportului, a evidențiat următoarele 10 joburi posibile în viitor:

10 locuri de muncă ale viitorului

#1 Ghid turistic spațial

Odată ce cucerirea spațiului se accelerează și mai mulți cetățeni privați ar dori probabil să zboare în spațiu, care are nevoie de ghiduri turistici pentru siguranță. Într-adevăr, compania spațială a lui Jeff Bezos, Blue Origin, a anunțat săptămâna trecută că va scoate la licitație un loc pentru publicitate pe racheta de turism New Shephard pentru lansare pe 20 iulie.

#2 Planificator de timp liber

Datele WEF la care se face referire în raport au arătat că oamenii și mașinile ar putea petrece o cantitate egală de timp pentru sarcinile de lucru până în 2025, pe măsură ce automatizarea crește. Acest lucru eliberează oamenii de timpul petrecut în sarcinile de zi cu zi mai „banale, repetitive”, ceea ce înseamnă că vom avea mai mult timp recreativ în viitor, care ar putea fi organizat de altcineva.

#3 Om de știință specializat în carne în laborator 3D

Odată cu apariția cărnii cultivate, Tran a explicat că ar fi necesari inginerii alimentari pentru a crește și a monitoriza carnea din vasele Petri. Puiul cultivat în laborator Eat Just a fost primul din lume aprobat pentru vânzare în Singapore în decembrie.

#4 Influențator de realitate virtuală

Realitatea augmentată și virtuală ating un „punct de inflexiune”, a spus Tran, care a susținut că acest rol ar fi o „extensie naturală a fenomenului de influențare a rețelelor sociale care se întâmplă astăzi”. Rolul influențatorului pe rețelele de socializare a explodat în ultimul deceniu, vedete mari precum Kylie Jenner câștigând peste 1 milion de dolari pe postarea de pe Instagram.

#5 Chirurgi nanomedicinali

Tran a explicat că medicina pe viitor ar putea fi „atât de mică pe o scară nano încât pacienții ar putea„ înghiți medicul ”pentru a permite mini roboților să-i vindece”.

#6 Biologi genetici de calcul AI (inteligență artificială)

Tehnologii precum CRISPR (grupate în mod regulat, intercalate cu repetări scurte palindromice) care permit modificarea secvențelor ADN, perturbă industria sănătății, a spus Tran. De exemplu, oamenii de știință au susținut în noiembrie că au reușit să utilizeze CRISPR pentru a identifica gene care ar putea proteja împotriva Covid-19.

#7 Strategi în agricultură

Utilizarea strategică a terenurilor agricole și a silviculturii pentru captarea carbonului este o modalitate de a minimiza emisiile, așa că va trebui să existe în viitor lucrători care să poată planifica modul de refacere a terenurilor, a spus Tran.

#8 Geoingineri climatici

Viitorii oameni de știință ar putea avea sarcina de a găsi o modalitate de a răci rapid planeta folosind substanțe chimice stratosferice, a spus Tran. De exemplu, erupțiile vulcanice emit gaze și particule precum dioxidul de sulf care are un efect de răcire asupra Pământului. Așadar, pulverizarea sulfatului ca o erupție „artificială” ar putea provoca și răcirea, potrivit cercetărilor citate într-o notă anterioară BofA.

#9 Programator de algoritmi etici fără părtinire

„Tehnologia mare nu este atât de diversă și incluzivă pe cât crezi, iar roboții nu au moralitate ca oamenii”, a spus Tran, ceea ce înseamnă că lucrătorii vor fi necesari pentru a dezvolta un cod de etică AI. BofA a declarat într-o cercetare tematică anterioară că piața „tehnologiei diversității și incluziunii” crește rapid, citând date WEF că are o dimensiune globală estimată a pieței de aproximativ 100 de milioane de dolari în 2019.

#10 Administratori de confidențialitate a datelor

Datele personale sunt din ce în ce mai expuse riscului din cauza unui atac cibernetic, a spus Tran, așa că va trebui să existe lucrători specializați în prevenirea acestor probleme.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău