Lumea s-ar putea confrunta cu o penurie de litiu, pe măsură ce cererea pentru acest metal creşte, iar unii analişti estimează că aceasta ar putea apărea chiar din 2025, scrie CNBC.
BMI, o unitate de cercetare a Fitch Solutions, s-a numărat printre cei care au prezis un deficit de aprovizionare cu litiu până în 2025. Într-un raport publicat recent, BMI a atribuit în mare parte acest deficit cererii de litiu din China, care depăşeşte oferta.
„Ne aşteptăm la o creştere anuală medie de 20,4% de la an la an pentru cererea de litiu din China, numai pentru vehiculele electrice, în perioada 2023-2032”, se arată în raport.
În schimb, oferta de litiu din China va creşte cu doar 6% în aceeaşi perioadă, a precizat BMI, adăugând că acest ritm nu poate satisface nici măcar o treime din cererea prognozată.
China este al treilea mare producător mondial de litiu, care este un element esenţial în bateriile vehiculelor electrice.
În 2021, lumea a produs 540.000 de tone de litiu, iar până în 2030, Forumul Economic Mondial estimează că cererea globală va ajunge la peste 3 milioane de tone.
Conform previziunilor S&P Global Commodity Insights, vânzările de vehicule electrice vor ajunge la 13,8 milioane în 2023, dar vor creşte vertiginos până la peste 30 de milioane până în 2030.
„Credem în mod fundamental într-o penurie pentru industria litiului. Previzionăm o creştere a ofertei, desigur, dar cererea va creşte într-un ritm mult mai rapid” a declarat Corinne Blanchard, director de cercetare în domeniul litiului şi al tehnologiilor curate la Deutsche Bank.
Până la sfârşitul anului 2025, Blanchard vede un „deficit modest” de aproximativ 40.000 până la 60.000 de tone de carbonat de litiu echivalent, dar prevede un deficit mai mare, care se ridică la 768.000 de tone până la sfârşitul anului 2030.
„Lanţul global de aprovizionare cu baterii ar putea să se confrunte din nou cu un deficit de litiu spre sfârşitul acestui deceniu, când creşterea ofertei ar putea să nu ţină pasul cu cea a cererii”, a declarat Susan Zou, vice-preşedintele Rystad Energy.
În acest scenariu, Zou a spus că preţurile litiului ar putea urca la maximele lor istorice din 2022, ceea ce, la rândul său, ar creşte costurile de producţie a bateriilor.
Preţurile carbonatului de litiu au urcat la un nivel record de aproape 600.000 de yuani pe tonă în noiembrie 2022, de peste 12 ori mai mult decât preţurile din ianuarie 2021.