Petrecerea s-a terminat: SUA este gata să-şi dezlănţuie arsenalul de arme economice în războiul pentru ordinea mondială

13 Oct. 2022, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Oct. 2022, 17:15 // Actual //  bani.md

Statele Unite ale Americii deţin cea mai puternică armată din lume şi unele dintre cele mai avansate tehnologii militare existente, însă şi un ansamblu de instrumente şi măsuri economice care poate îngenunchea statele ostile. Pe fondul tensiunilor şi provocărilor tot mai mari la nivel internaţional, SUA s-a arătat pregătită să-şi folosească armele economice împotriva celor care sunt responsabili de haos, scrie Bloomberg.

Administraţia Biden a răspuns invaziei lui Putin nu numai prin echiparea trupelor din Ucraina şi ajutor financiar, dar şi prin convingerea aliaţilor SUA să lanseze un tir de sancţiuni economice asupra Rusiei. De asemenea, SUA s-a folosit de poziţia sa pentru a tăia Rusiei accesul la marile pieţe de capital şi de la sistemul SWIFT.

Împotriva Chinei, SUA exercită presiuni pe mai multe fonturi. Cea mai recentă măsură luată de americani a fost impunerea unor noi restricţii privind accesul Chinei la semiconductori. De asemenea, SUA ameninţă cu eliminarea companiilor chineze de pe bursă, pe fonul unor probleme de transparenţă şi contabilitate.

„Factorii care vor determina cine se va afla la conducere în următorii 20 de ani ţin mai puţin de puterea militară. Va fi vorba mai mult despre capabilităţile economice, pe termen lung”a declarat Julia Friedlander, fost consilier al Trezoreriei SUA.

Capacitatea de luptă economică a SUA este combinată cu forţa ei în domeniul militar, reţetă pe care americanii au folosit-o des, obţinând rezultate mixte în ultimele decenii. Armele furnizate Ucrainei şi ajutorul militar au reuşit să îi aducă pe ucraineni în avantaj, având astfel un impact mult mai semnificativ decât sancţiunile economice impuse Rusiei.

Pe de altă parte, în cazul Afganistanului şi al Irakului, precum şi cu câteva decenii în urmă în Vietnam, forţa militară a SUA şi-a arătat limitele. Prin epuizarea atât a resurselor cât şi a sprijinului public, aceste conflicte au făcut ca alte metode de proiecţie şi exercitare a puterii să fie mult mai convenabile şi atractive.

Setul de instrumente pe care SUA le posedă şi le foloseşte pentru control economic s-a diversificat şi include acum controlul exporturilor, revizuirea investiţiilor străine, restricţii privind proprietatea intelectuală şi interzicerea accesului la cele mai importante reţele financiare.

„Există o situaţie în care descoperi că abordarea ţintei tale cu o soluţie militară este prea complicată sau poate crea probleme mai mari. Aşa că răspunsul este dezvoltarea unor instrumente de control economic mult mai complexe”, mai spune Friedler.

Cu toate acestea, războiul economic este o opţiune periculoasă chiar şi pentru cele mai puternice economii. Măsurile pe care acestea le iau împotriva unui inamic se pot întoarce asupra lor şi pot provoca pagube de miliarde.

China reprezintă pentru SUA cel mai abil inamic în prezent, dar şi cea mai mare problemă pentru că există o relaţie de dependenţă între cei doi giganţi. În cazul Chinei, americanii nu pot proceda în aceeaşi manieră precum în cazul lui Putin. În final, o lovitură economică de proporţii care vizează China, poate însemna destabilizarea economiei globale sau chiar împingerea celor două naţiuni către un conflict devastator.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău