Petrolul coboară la minimul a 12 săptămâni din cauza îngrijorărilor legate de recesiune şi COVID

06 Iul. 2022, 21:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Iul. 2022, 21:54 // Actual //  bani.md

Preţul petrolului a scăzut miercuri la minimul ultimelor 12 săptămâni, în cadrul unor schimburi comerciale volatile, extinzând pierderile mari de marţi, deoarece temerile tot mai mari legate de scăderea cererii din cauza recesiunii globale au depăşit îngrijorările legate de ofertă, scrie Reuters.

Contractele futures Brent cu livrare în septembrie au scăzut cu 2,99 dolari, sau 2,9%, la 99,78 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 3,19 dolari, sau 3,2%, la 96,31 dolari.

Acest lucru plasează WTI şi Brent pe drumul spre cele mai scăzute închideri din 11 aprilie, după ce marţi Brent a scăzut cu 9%, iar WTI cu 8%.

Banca de investiţii Goldman Sachs a declarat că vânzarea petrolului a fost influenţată de temerile tot mai mari legate de recesiune.

Indicii bursieri americani au scăzut miercuri, investitorii aşteptând minutele de la şedinţa Rezervei Federale pentru a evalua sănătatea economiei şi ritmul de creştere a ratelor de dobândă pentru a stopa inflaţia în creştere.

Preţurile petrolului au fost de asemenea doborâte de creşterea dolarului american , care a urcat la un maxim al ultimilor aproape 20 de ani faţă de un coş de monede.

Un dolar american mai puternic face ca petrolul să fie mai scump pentru deţinătorii de alte monede, ceea ce poate reduce cererea.

În China, cel mai mare importator de petrol din lume, piaţa s-a îngrijorat că noile blocaje ale COVID-19 ar putea reduce cererea.

Între timp, importurile de ţiţei ale Chinei din Rusia au urcat cu 55% faţă de anul precedent, ajungând la un nivel record în luna mai. Rusia a înlocuit Arabia Saudită ca principal furnizor, în timp ce rafinăriile au încasat livrări la preţ redus, pe fondul sancţiunilor impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina.

O instanţă rusă a cerut Consorţiului Caspian Pipeline Consortium (CPC), care transportă petrol din Kazahstan către Marea Neagră, să îşi suspende activitatea timp de 30 de zile. Cu toate acestea, sursele au declarat că exporturile continuă să curgă.

În Kazahstan, o explozie la gigantul câmp petrolier Tengiz a ucis doi muncitori şi a rănit trei.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!