Piața asigurărilor zgâlțâită de un producător de semințe din Găgăuzia! Vrea să cumpere compania râvnită de Platon

03 Dec. 2023, 18:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2023, 18:03 // Actual //  Lupu Eduard

Transtest SRL, producătorul de semințe Banzai din Găgăuzia, intenționează să cumpere compania de asigură Moldasig și a notificat Consiliul Concurenței despre concentrarea economică.

Obiectul principal de activitate al întreprinderii ,,Transtest” SRL este fabricarea pesmeților și biscuiților, a pișcoturilor cu termen de păstrare de lungă durată.

Societatea pe Acțiuni ,,Moldasig” la rândul său desfășoară activitate în domeniul asigurărilor în conformitate cu prevederile Legii nr. 92/2022 privind activitatea de asigurare sau de reasigurare.

„În vederea stabilirii compatibilităţii concentrării economice cu mediul concurenţial normal, Consiliul Concurenței va analiza operaţiunea notificată în conformitate cu Legea concurenţei nr. 183 din 11.07.2012 şi a Regulamentului privind concentrările economice, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Concurenţei nr. 17 din 30.08.2013. Consiliul Concurenţei este interesat în obţinerea observaţiilor şi punctelor de vedere de la agenţii economici terţi referitor la modul în care concentrarea economică notificată, afectează sau poate afecta concurenţa”, se arată în mesajul Consiliului Concurenței.

Moldasig este liderul piețeii de asigurări din Republica Moldova, anunța în luna octombrie că își scoate la vânzare 80% la capitalul social al companiei, într-un pachet unic de acțiuni tranzacționabil pe piata reglementată.

Moldasig a încheiat anul 2022 cu un volum total de prime subscrise de 19,43 milioane euro, in crestere cu 53,3% fata de anul precedent, controlând 16,8% din piata de asigurări generale din Moldova. In anul 2023, MOLDASIG își menține pozitia de lider de piata, cu un volum de prime brute subscrise la finalul primului semestru de circa 11,92 milioane euro.

La sfârșitul lunii iunie 2023, compania deținea active in valoare totala de 621,2 milioane lei (aprox. 31,11 milioane euro), in timp ce valoarea activelor nete era de 236,4 milioane lei (11,9 milioane euro), din care capital social 60 milioane lei (3 milioane euro).

La aceiași data, Moldasig înregistra o rată a solvabilitatii de 182% si un Coeficient de lichiditate de 3,00, mult peste limita necesară, iar profitul net înregistrat de companie atingea 15,98 milioane lei.

În toamna anului 2020 în jurul companiei de asigurări Moldasig a izbucnit un adevărat scandal. Comisia Națională a Pieței Financiare îl acuza pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon că ar încerca să preia controlul companiei. Platon, pe de altă parte, susținea că nu face decât să-și obțină drepturile asupra pachetului de acțiuni care i-ar aparține în cadrul companiei. Puțini însă își mai amintesc cum a ajuns Moldasig dintr-o companie profitabilă, controlată 100% de stat, într-una în care 80% din acțiuni au mers către un offshore cipriot în spatele căruia stătea o companie de asigurări rusă.

Compania Moldasig a fost fondată în anul 2001, fondatorii săi de atunci fiind trei companii de stat: Banca de Economii (51%), Calea Ferată (25%) și Poșta Moldovei (24%). În scurt timp, compania a devenit una dintre cele mai active de pe piața de asigurări din Republica Moldova, având profituri consistente, estimate la zeci de milioane de lei în 2007.

În pofida acestui fapt, în anul 2008, se decide asupra unei majorări de capital a companiei în sumă de 48 de milioane de lei. Investiția venea din partea unei companii offshore din Cipru, denumită „Linekers Investments”. Astfel, offshore-ul cipriot intră în posesia a 80% din acțiuni, în timp ce Banca de Economii rămâne cu 10,2%, Calea Ferată cu 4%, iar Poșta Moldovei cu 4,8%.

În 2012, la scurt timp după inițierea dosarului penal, cele 80% din acțiunile Moldasig sunt vândute de către Linekers Investements (Rossgostrah) în schimbul sumei de 198 de milioane de lei (16 milioane de dolari), adică de aproape 5 ori mai mult decât investiția din 2008.

Platon declara recent că el și partenerii săi de afaceri ar fi cumpărat acele acțiuni în anul 2012.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău