Piața imobiliară de peste Prut se prăbușește. BNR confirmă

10 Iun. 2023, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Iun. 2023, 14:53 // Actual //  bani.md

Condițiile prin care se poate obține un credit imobiliar au devenit atât de aspre, încât românii nici nu se mai arată interesați. În contextul de criză actual, băncile acordă credite imobiliare în condiții mai grele, cu mai multe garanții imobiliare, dar și gajuri pe venituri sau alte bunuri.

Analiștii de la Banca Națională a României susțin că cererea pentru imobiliare continuă să scadă, acesta fiind un trend care se va menține pentru tot anul 2023.

În primul trimestru din acest an, băncile au înăsprit standardele de creditare pentru toate categoriile de împrumuturi acordate sectorului imobiliar, evoluție influențată de așteptările privind situația economică generală.

În plus, deciziile de politică monetară sau macroprudențială, adoptate de BNR,  au condus la acest lucru.

De asemenea, pentru lunile aprilie, mai și iunie, băncile anticipează menținerea constantă a standardelor de creditare atât pentru împrumuturile acordate companiilor nefinanciare, cât și pentru cele acordate populației.

Se cer mai multe garanții bancare

Pentru a obține un credit imobiliar, de către un român cu salariul mediu pe economie, este un lucru aproape imposibil. Băncile solicită garanții mai solide, legate de alte proprietăți imobiliare, dar și gajuri pe bunurile sau veniturile altor persoane.

În primul trimestru al anului 2023, băncile au început să solicitate pentru creditele mai riscante, garanții mai extinse dar au avut și cerințe colateral/garanții, clauzele contractuale şi reducerea scadenţei maxime de acordare a creditului.

”Băncile autohtone au indicat o scădere a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare la nivel agregat în T1 2023 (-13 la sută procent net), în linie cu așteptările din trimestrul anterior. Evoluții în sensul reducerii cererii de credite au fost consemnate și pe segmentul corporațiilor, pe termen scurt (-9 la sută procent net) și pe termen lung (-21 la sută procent net), dar și pe cel al IMM (-13 la sută procent net pentru ambele maturități)”, susține BNR.

Prețul mediu pentru imobiliare va rămâne constant

Banca Națională a României mai anunță că indicii NIRCC şi ROBOR sunt vinovați pentru înăsprirea condiţiilor de creditare din zona imobiliară.

În ceea ce privește termenii contractelor de credit imobiliar în primul trimestru din 2023, unicul factor care a înregistrat modificări, a fost indicele IRCC/ROBOR, care a înregistrat o creștere cu 20 la sută.

BNR mai susține că valoarea imobilielor va rămâne constantă, în condițiile în care, în prezent este o ofertă foarte mare, și o cerere foarte mică.

Pentru următoarele trei luni așteptările cu privire la cererea de credite ipotecare sunt mixte, 46,1% dintre bănci se așteaptă ca cererea să se reducă și mai mult, în timp ce 41,3% nu anticipează modificări privind solicitările de credite imobiliare, susține BNR, potrivit Economica.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ