Piața imobiliară de peste Prut se prăbușește. BNR confirmă

10 Iun. 2023, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Iun. 2023, 14:53 // Actual //  bani.md

Condițiile prin care se poate obține un credit imobiliar au devenit atât de aspre, încât românii nici nu se mai arată interesați. În contextul de criză actual, băncile acordă credite imobiliare în condiții mai grele, cu mai multe garanții imobiliare, dar și gajuri pe venituri sau alte bunuri.

Analiștii de la Banca Națională a României susțin că cererea pentru imobiliare continuă să scadă, acesta fiind un trend care se va menține pentru tot anul 2023.

În primul trimestru din acest an, băncile au înăsprit standardele de creditare pentru toate categoriile de împrumuturi acordate sectorului imobiliar, evoluție influențată de așteptările privind situația economică generală.

În plus, deciziile de politică monetară sau macroprudențială, adoptate de BNR,  au condus la acest lucru.

De asemenea, pentru lunile aprilie, mai și iunie, băncile anticipează menținerea constantă a standardelor de creditare atât pentru împrumuturile acordate companiilor nefinanciare, cât și pentru cele acordate populației.

Se cer mai multe garanții bancare

Pentru a obține un credit imobiliar, de către un român cu salariul mediu pe economie, este un lucru aproape imposibil. Băncile solicită garanții mai solide, legate de alte proprietăți imobiliare, dar și gajuri pe bunurile sau veniturile altor persoane.

În primul trimestru al anului 2023, băncile au început să solicitate pentru creditele mai riscante, garanții mai extinse dar au avut și cerințe colateral/garanții, clauzele contractuale şi reducerea scadenţei maxime de acordare a creditului.

”Băncile autohtone au indicat o scădere a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare la nivel agregat în T1 2023 (-13 la sută procent net), în linie cu așteptările din trimestrul anterior. Evoluții în sensul reducerii cererii de credite au fost consemnate și pe segmentul corporațiilor, pe termen scurt (-9 la sută procent net) și pe termen lung (-21 la sută procent net), dar și pe cel al IMM (-13 la sută procent net pentru ambele maturități)”, susține BNR.

Prețul mediu pentru imobiliare va rămâne constant

Banca Națională a României mai anunță că indicii NIRCC şi ROBOR sunt vinovați pentru înăsprirea condiţiilor de creditare din zona imobiliară.

În ceea ce privește termenii contractelor de credit imobiliar în primul trimestru din 2023, unicul factor care a înregistrat modificări, a fost indicele IRCC/ROBOR, care a înregistrat o creștere cu 20 la sută.

BNR mai susține că valoarea imobilielor va rămâne constantă, în condițiile în care, în prezent este o ofertă foarte mare, și o cerere foarte mică.

Pentru următoarele trei luni așteptările cu privire la cererea de credite ipotecare sunt mixte, 46,1% dintre bănci se așteaptă ca cererea să se reducă și mai mult, în timp ce 41,3% nu anticipează modificări privind solicitările de credite imobiliare, susține BNR, potrivit Economica.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO