Piața imobiliară de peste Prut se prăbușește. BNR confirmă

10 Iun. 2023, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Iun. 2023, 14:53 // Actual //  bani.md

Condițiile prin care se poate obține un credit imobiliar au devenit atât de aspre, încât românii nici nu se mai arată interesați. În contextul de criză actual, băncile acordă credite imobiliare în condiții mai grele, cu mai multe garanții imobiliare, dar și gajuri pe venituri sau alte bunuri.

Analiștii de la Banca Națională a României susțin că cererea pentru imobiliare continuă să scadă, acesta fiind un trend care se va menține pentru tot anul 2023.

În primul trimestru din acest an, băncile au înăsprit standardele de creditare pentru toate categoriile de împrumuturi acordate sectorului imobiliar, evoluție influențată de așteptările privind situația economică generală.

În plus, deciziile de politică monetară sau macroprudențială, adoptate de BNR,  au condus la acest lucru.

De asemenea, pentru lunile aprilie, mai și iunie, băncile anticipează menținerea constantă a standardelor de creditare atât pentru împrumuturile acordate companiilor nefinanciare, cât și pentru cele acordate populației.

Se cer mai multe garanții bancare

Pentru a obține un credit imobiliar, de către un român cu salariul mediu pe economie, este un lucru aproape imposibil. Băncile solicită garanții mai solide, legate de alte proprietăți imobiliare, dar și gajuri pe bunurile sau veniturile altor persoane.

În primul trimestru al anului 2023, băncile au început să solicitate pentru creditele mai riscante, garanții mai extinse dar au avut și cerințe colateral/garanții, clauzele contractuale şi reducerea scadenţei maxime de acordare a creditului.

”Băncile autohtone au indicat o scădere a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare la nivel agregat în T1 2023 (-13 la sută procent net), în linie cu așteptările din trimestrul anterior. Evoluții în sensul reducerii cererii de credite au fost consemnate și pe segmentul corporațiilor, pe termen scurt (-9 la sută procent net) și pe termen lung (-21 la sută procent net), dar și pe cel al IMM (-13 la sută procent net pentru ambele maturități)”, susține BNR.

Prețul mediu pentru imobiliare va rămâne constant

Banca Națională a României mai anunță că indicii NIRCC şi ROBOR sunt vinovați pentru înăsprirea condiţiilor de creditare din zona imobiliară.

În ceea ce privește termenii contractelor de credit imobiliar în primul trimestru din 2023, unicul factor care a înregistrat modificări, a fost indicele IRCC/ROBOR, care a înregistrat o creștere cu 20 la sută.

BNR mai susține că valoarea imobilielor va rămâne constantă, în condițiile în care, în prezent este o ofertă foarte mare, și o cerere foarte mică.

Pentru următoarele trei luni așteptările cu privire la cererea de credite ipotecare sunt mixte, 46,1% dintre bănci se așteaptă ca cererea să se reducă și mai mult, în timp ce 41,3% nu anticipează modificări privind solicitările de credite imobiliare, susține BNR, potrivit Economica.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău