Pierderi uriașe de zeci de milioane de metri cubi de apă pe an. Topul localităților unde se pierde apa pe drum

18 Ian. 2022, 15:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Ian. 2022, 15:31 // Actual //  bani.md

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, astăzi, 18 ianuarie 2022, în ședință publică, modificarea Regulamentului cu privire la stabilirea și aprobarea, în scop de determinare a tarifelor, a consumului tehnologic și a pierderilor de apă în sistemele publice de alimentare cu apă.

În top, localitățile cu cele mai mari pierderi de apă sunt: Edineț unde se pierde 76% din apa întreprinderi, Bălți – 59% și Chișinău – 33%.

Pentru anul 2020 în comparație cu anul 2019 consumul tehnologic și pierderile de apă în sistemele publice de alimentare cu apă (CTP) s-a redus cu 4,01 %, iar în comparație cu anul 2018 CTP totale s-au redus cu 4,76%.

Deși în anul 2020 consumul și pierderile s-au redus la moment sunt anumite probleme în sector care necesită intervenție din partea statului. Este vorba de nejustificarea de către operatori prin dovezi a consumurilor tehnologice și a pierderilor de apă în procesele tehnologice de captare, tratare, transportul și distribuția apei către consumatori, imposibilitatea determinării volumelor reale de apă pierdute în urma producerii avariilor și inacțiuni din partea titularilor de licențe în ceea ce ține de eficientizarea proceselor tehnologice de captare, tratare, transportul și distribuția apei către consumatori în aducțiuni, rețelele de transport și de distribuție a apei.

Regulamentul aprobat de ANRE are drept scop stabilirea modalității unice de calculare şi aprobare a consumurilor tehnologice şi a pierderilor de apă în sistemele publice de alimentare cu apă şi de canalizare, volume de apă care vor fi luate în considerare la determinarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare şi de epurare a apelor uzate. Documentul a fost completat cu norme concrete ce țin de stabilirea unor proceduri clare necesare pentru evidența și justificarea consumurilor tehnologice în procesele de captare, tratare, pompare, transportare, distribuție a apei către consumatori și a pierderilor de apă în rețelele publice de alimentare cu apă. Hotărârea aprobată prevede termene concrete pentru elaborarea și implementarea de către operatori a unor proiecte de optimizare a cheltuielilor și a consumurilor tehnologice de apă. Aplicarea modificărilor va duce la descreșterea consumurilor tehnologice și a pierderilor de apă din rețelele publice de alimentare cu apă și atingerea unor consumuri tehnologice și pierderi de apă care vor sta la baza determinării tarifelor care reflectă cheltuielile minime justificate ale operatorilor.

Realitatea Live

18 Oct. 2024, 08:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Oct. 2024, 08:18 // Actual //  Ursu Victor

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a acordat, pe 15 octombrie 2024, prima licență pentru administrarea fondurilor de pensii facultative companiei „Aragonn Grup” SA. Aceasta devine prima societate autorizată în Republica Moldova pentru administrarea acestor fonduri, marcând un pas important în dezvoltarea sistemului de pensii facultative din țară.

În aprilie 2024, CNPF a emis avizul de constituire pentru „Aragonn Grup” SA, fondată de compania de asigurări „Asterra Grup” SA. Procesul de avizare a inclus aprobarea persoanelor desemnate să gestioneze activitatea noii societăți și eliberarea avizului prealabil pentru ca „Asterra Grup” SA să dobândească o participație de peste 50% din acțiunile „Aragonn Grup” SA.

Următorii pași pentru „Aragonn Grup” includ obținerea avizelor necesare de la CNPF pentru constituirea fondului de pensii, desemnarea unui depozitar al activelor și aprobarea prospectului pentru pensiile facultative.

„Aragonn Grup” va avea posibilitatea de a înființa fonduri de pensii individuale sau ocupaționale, atrăgând participanți prin contracte de societate civilă. Persoanele interesate vor deveni membri ai fondului prin semnarea unui contract de aderare și contribuirea la fond. Conform reglementărilor, un fond de pensii trebuie să aibă minimum 15 participanți pentru a funcționa.

Asterra Grup SA este controlată de Roman Andronic, care deține direct 35,9% din capitalul companiei și alte 14,37% indirect, prin firma Braus Com SRL, la care este asociat cu 41,2%. Braus Com SRL, specializată în comerțul cu materiale de construcții și cu pierderi de 3,3 milioane lei în 2023, deține 34,87% din Asterra Grup. În afară de Andronic, acționarii importanți ai companiei sunt Larisa Ciobu, cu 11,03%, și Dumitru Ciobu, cu 5,97%. Oleg Digori deține 58,8% din Braus Com SRL.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău