Portul Giurgiulești se extinde cu buldozerul! Teren din aria UNESCO, vizat de expropriere

16 Apr. 2025, 10:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Apr. 2025, 10:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova a aprobat instituirea unei Comisii de cercetare prealabilă care va evalua declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de extindere a Portului de Pasageri și Mărfuri Giurgiulești pentru creșterea capacității logistice a singurului port fluvio-maritim al țării.

Potrivit proiectului de hotărâre elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, scopul este extinderea cheiului și a spațiilor de operare, în contextul în care portul a ajuns la un grad de utilizare de peste 90% și nu mai dispune de suficient spațiu pentru depozitarea mărfurilor, ceea ce limitează competitivitatea sa regională.

În ultimii patru ani, volumul de mărfuri transbordate prin portul de stat a crescut de peste trei ori, de la 256.000 tone în 2020 la circa 800.000 tone în 2024. Autoritățile afirmă că infrastructura actuală, aflată în gestiunea Î.S. „Portul Fluvial Ungheni”, este depășită fizic și operațional.

Extinderea va viza un teren situat în extravilanul satului Giurgiulești cu suprfață de 61 de hectare, cu numărul cadastral 9420102.081, aflat în gestiunea Agenției „Moldsilva”. Suprafața este parte a rezervației biosferei „Prutul de Jos” și este inclusă în rețelele ecologice internaționale Ramsar și Emerald, ceea ce va impune evaluări stricte de mediu și consultări interinstituționale.

Comisia formată include reprezentanți ai mai multor ministere, Agenției de Mediu, Agenției Proprietății Publice, Consiliului Raional Cahul și Primăriei Giurgiulești. Aceasta urmează să stabilească dacă terenul poate fi expropriat, iar decizia va fi prezentată Guvernului în termen de 30 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 17:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 17:04 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri, 25 aprilie, că păstrează neschimbată rata-cheie de dobândă la nivelul record de 21%, unde se află deja de jumătate de an, din octombrie 2024. Este a patra decizie consecutivă de acest fel, iar autoritatea monetară avertizează că nu se întrevede o reducere a dobânzii în viitorul apropiat.

În prognoza sa actualizată, banca a restrâns intervalul estimat pentru rata medie din 2025 la 19,5–21,5%, de la 19–22%, semnalând că o reducere este posibilă, dar nu garantată. De altfel, instituția a evitat să vorbească explicit despre orice ajustare viitoare a ratei și a subliniat că va menține o politică monetară severă pentru a readuce inflația la ținta dorită abia în 2026.

„Aceasta înseamnă un perioadă îndelungată de politică monetară restrictivă. Deciziile viitoare vor depinde de ritmul și durabilitatea scăderii inflației și a așteptărilor inflaționiste”, a explicat banca centrală.

Inflația anuală a fost estimată la 10,3% la 21 aprilie, în ușoară scădere față de trimestrele anterioare. În primul trimestru din 2025, prețurile au crescut cu o medie anualizată de 8,3%, în scădere de la 12,9% în ultimul trimestru al lui 2024 – o dinamică atribuită politicii monetare dure.

Totuși, așteptările inflaționiste ale populației, mediului de afaceri și investitorilor rămân ridicate și stabile, ceea ce împiedică relaxarea rapidă a politicii monetare. Banca a precizat că, în evaluarea politicii sale, se concentrează mai degrabă pe așteptări decât pe rata efectivă a inflației – astfel, doar o scădere a acestor așteptări ar permite reducerea dobânzilor fără a relaxa în realitate condițiile monetare.

În ciuda unei ușoare scăderi a dobânzilor la depozite, economisirea rămâne ridicată, iar creditarea începe să se tempereze – ceea ce ar putea contribui la reducerea presiunii inflaționiste. Cu toate acestea, Banca Centrală își menține prognoza de inflație între 7–8% pentru finalul anului 2025.

Economia rusă continuă să fie supraîncălzită, cu un consum intern stimulat de creșterea veniturilor și cheltuielile bugetare, în timp ce oferta rămâne constrânsă. Analize recente indică faptul că cererea depășește oferta cu 13–14%, ceea ce sporește riscul de inflație suplimentară, în ciuda încetinirii economiei și a unei tentative de revenire la o creștere mai echilibrată.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi