Prăbușirea neașteptată a Rusiei: Oportunitatea unei puteri mondiale o dată într-un mileniu de a-și asigura dominația

12 Mai 2023, 05:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Mai 2023, 05:32 // Actual //  bani.md

Experții susțin că există un singur câștigător al războiului monstruos al lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei; o putere mondială care și-a depășit spectaculos Occidentul și și-a extins drastic influența globală. Astfel, prăbușirea neașteptată a Rusiei i-a oferit Chinei oportunitatea o dată într-un mileniu de a-și asigura dominația.

Lumea se află acum într-un pericol teribil de război major, pe măsură de puterea globală a Beijingului se apropie de apogeu, iar China transformă Rusia într-un protectorat al său, potrivit The Telegraph.

Rusia trebuia să se fi prăbușit până acum. Gambitul Marii Britanii, Americii și Europei a fost impunerea de sancțiuni dure economice, financiare și tehnologice contra Moscovei, un plafon la prețul petrolului rusesc pe mare și un ajutor substanțial pentru Ucraina ar fi fost suficiente pentru a învinge Moscova. Dar nu a funcționat. Pentru toate sacrificiile poporului ucrainean, războiul a ajuns într-un impas, cel puțin până la contraofensiva de la Kiev.

Motivul? China a intervenit în liniște, salvând economia distrusă a lui Putin la o scară de transformare, schimbând energia și materiile prime cu bunuri și tehnologie. Sancțiunile sunt o glumă. Comerțul ruso-chinez a crescut cu 41,3% în primele patru luni ale anului, până la 73 de miliarde de dolari, finanțând războiul lui Putin.

Exporturile Chinei către Rusia au crescut cu 153% numai în aprilie 2023; creșterea lor anulează mai mult decât declinul comerțului german și francez, așa cum subliniază Robin Brooks, de la Institutul pentru Finanțe Internaționale. Comerțul Chinei a crescut și cu Belarus, Kazahstan, Georgia și Turcia, toate cu acces ușor și poros în Rusia.

Nu e de mirare că societatea rusă nu a explodat. S-ar putea să nu mai fie niciun McDonald’s la Moscova, dar vânzările de mașini chinezești sunt în creștere. Ni s-a spus că Rusia nu ar putea supraviețui fără tehnologia occidentală, dar trece în schimb la sistemele rivale ale Chinei.

Contrapartida este că Rusia este acum dependentă de Partidul Comunist Chinez (PCC) pentru supraviețuirea sa, iar noii plătitori ai Moscovei își vor încorda mușchii fără milă. Acesta este un triumf pentru mercantiliștii din Beijing: ei au absorbit permanent Rusia pe orbita lor. Dacă Putin, un megaloman supraviețuiește războiului său dezastruos, el va fi ca un vasal al lui Xi și va avea o umilire finală.

Singurul avantaj pentru noi ceilalți este că acum Rusia are mai puține șanse să folosească arme nucleare tactice, o politică nebunească pe care China s-ar opune cu siguranță.

Creșterea explozivă a Chinei s-a sfârșit
Cert este că acum ne aflăm cu adevărat într-un nou Război Rece, o bătălie istorică între Occident și un stat-civilizație chinez care renaște. Lumea în curs de dezvoltare înțelege acest lucru și îi ia partea în această nouă ordine mondială. În mod tragic, reputația Chinei este în creștere, iar cea a Americii se clatină sub patetica administrație a lui Joe Biden.

China a intermediat deja o apropiere între Arabia Saudită și Iran, punând în pericol pacea din Orientul Mijlociu. În America Latină și Africa, influența PCC continuă să crească datorită inițiativei sale Belt and Road, împrumuturilor pe care le acordă și tranzacțiilor pe care le încheie pentru a inunda piața cu materiale și minerale cheie. China subminează, de asemenea, Commonwealth-ul. India cumpără energie rusească.

Perioada de creștere extrem de puternică a economiei chineze s-a încheiat, în ciuda talentelor sale în IA și baterii, din trei motive. În primul rând, Xi a reprimat oligarhii Chinei, antreprenorii care au contribuit atât de mult din progresul său, dar au început să-și dezvolte greutatea. PCC este din nou în control total; nu mai există centre independente de putere. Adevăratul capitalism a murit.

În al doilea rând, sălbăticia blocajelor sale, obsesia sa pentru zero Covid șim ușamalizările din ultimii ani demonstrează că China rămâne o societate fundamental închisă. Nu există o adevărată libertate individuală, nicio libertate și, prin urmare, nicio șansă de un alt boom economic susținut.

Nu în ultimul rând, populația Chinei a scăzut cu 850.000 de locuitori anul trecut, un prevestitor al unei implozii demografice care se profilează, care va transforma zeci de orașe în orașe fantomă, va opri sistemul bancar, va înfometa armata și va amenința cu stagnarea permanentă. India este acum cea mai populată națiune din lume, cu 1,428 miliarde de locuitori, față de cei 1,425 miliarde ai Chinei.

Deci ce urmează? Putem evita un conflict global catastrofal, care va da omenirea înapoi cu 50 de ani, în cel mai bun caz? Elitele Chinei vor vedea sensul și vor pune în valoare preluarea Rusiei lui Putin? Sau își vor face griji că propria lor fereastră de oportunitate se închide și vor decide să mizeze pe o invazie a Taiwanului, mai ales dacă Biden va fi reales?

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ