Prețul petrolului va crește în acest an din cauza sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană

02 Ian. 2023, 18:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Ian. 2023, 18:48 // Actual //  bani.md

În acest an va avea loc o scădere a producției de petrol în Rusia și o creștere a prețurilor la țiței din cauza noilor sancțiuni occidentale împotriva Moscovei, dar și a cererii de energie crescute a Chinei.

Următoarea rundă de sancțiuni ale Uniunii Europene asupra produselor petroliere rusești urmează să intre în vigoare pe 5 februarie. Această decizie va afecta produsele petroliere, cum ar fi motorina.

Urmează un embargo al UE asupra importurilor maritime de țiței rusesc și o mișcare a G7 de a limita petrolul țării la 60 de dolari pe baril. Ambele măsuri urmăresc să reducă veniturile din export ale Moscovei, menținând țițeiul rusesc să circule pe piețele globale pentru a preveni un șoc în aprovizionare.

O nouă rundă de sancțiuni

Potrivit analiștilor, următoarea rundă de sancțiuni – combinată cu o revenire a cererii chineze pe măsură ce restricțiile zero-Covid se modifică – va restrânge piețele petroliere și va crește prețurile. „Ne așteptăm ca interzicerea europeană a țițeiului și produselor rafinate din Rusia transportate pe mare să aibă ca rezultat o scădere a producției de cel puțin 1 milion de barili pe zi în 2023, Rusia având dificultăți în a găsi piețe alternative”, a declarat Giovanni Staunovo, analist la UBS Global Wealth Management.

Într-adevăr, Rusia a amenințat că va reduce producția cu până la 700.000 de barili pe zi, ca răzbunare pentru limitarea prețului impus de G7, sugerând un alt potențial impact asupra producției de petrol a țării.

Națiunea a redirecționat cantități tot mai mari de petrol către India și China, pe fondul tensiunilor politice în creștere cu Europa, una dintre cele mai mari piețe ale sale, din cauza războiului din Ucraina. Dar transporturile către Asia se dovedesc acum mai dificile, deoarece sancțiunile europene îngreunează comercianții să găsească suficiente nave pentru a transporta țițeiul rusesc.

Preț impus de G7

Potrivit Rystad Energy, însă, riscul unei scăderi drastice a producției de țiței a fost mai mare la jumătatea anului 2022, când aprovizionarea globală a fost mai redusă. Având în vedere că aprovizionarea globală se așteaptă să fie restrânsă, prețurile țițeiului vor depăși probabil 100 de dolari pe baril anul viitor, potrivit lui Ole Hansen de la Saxo Bank și Staunovo de la UBS Global Wealth.

Prețurile petrolului au crescut de la jumătatea lunii decembrie, după mai multe luni de scădere, deoarece oferta este sub presiune în urma sancțiunilor UE asupra țițeiului rusesc transportat pe mare și a amenințărilor Moscovei că va reduce producția ca răzbunare față de plafonul de preț impus de G7, potrivit Business Insider.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO