După invadarea Ucrainei, Rusia s-a ales cu o serie de sancțiuni. Toate aceste măsuri contribuie la creșterea accelerată a prețurilor, iar unele alimente de bază dispar din magazine. Cu toate acestea, Kremlinul le-a transmis rușilor să nu se mai îngrămădească în supermarketuri, să cumpere mai puțin și să nu-și facă stocuri cu produse cum ar fi zahărul sau hrișca.
„Rușii nu au absolut nicio nevoie să alerge la magazine și să cumpere hrișcă, zahăr și hârtie igienică”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, relatează The Moscow Times.
Datele agenției de statistică Rosstat arată că, prețurile au crescut în cel mai rapid ritm din ultimele două decenii, în timp ce Rusia începe să simtă consecințele economice ale războiului din Ucraina. Prăbușirea rublei și sancțiunile financiare occidentale au perturbat grav aprovizionarea cu bunuri și alimente de import.
În ciuda faptului că Rusia este un mare exportator de zahăr, prețurile la acest produs au crescut cu peste 15% în ultimele două săptămâni, conform datelor statistice ale instituțiilor guvernamentale. Chiar și așa, zahărul a început să lipsească din magazinele din mai multe orașe. În mediul online au apărut vide-ouri în care putem observa cum persoanele din supermarketurile din Rusia se bat pentru zahăr.
„Livrările de zahăr se desfășoară fără întrerupere, iar fabricile lucrează non-stop”, a declarat pentru televiziunea de stat Rossiya-24 ministrul Agriculturii, Dmitri Patrușev. „În sezonul agricol care urmează vom crește semnificativ suprafața pentru culturile din care producem zahăr. Acest lucru ne va permite să furnizăm suficient zahăr pentru Rusia, dar și pentru partenerii noștri din Uniunea Economică Eurasiatică”, a mai spus Patrușev, care este fiul secretarului Consiliului de Securitate și fost director FSB, Nikolai Patrușev.
Peskov a mai spus că guvernul încă nu s-a gândit dacă va încerca să creeze un monopol guvernamental al zahărului, pentru a controla oferta și prețurile.
Kremlinul a interzis deja unele exporturi de zahăr și de alte produse agricole.
Săptămâna trecută, Reuters a anunțat că, cel puţin cinci nave se îndreaptă spre Rusia având la bord aproape 200.000 de tone de zahăr brut din Brazilia, dublu faţă de nivelul importurilor anuale.