Procuratura Generală a Federației Ruse: Dosarul penal, în care figurează Platon, trimis în judecată

01 Sept. 2021, 09:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Otilia Cotruța
01 Sept. 2021, 09:03 // Bănci şi Finanţe //  Otilia Cotruța

Procuratura Generală a Federației Ruse a aprobat un rechizitoriu într-un dosar penal împotriva fostului proprietar al ПАО АКБ «Балтика», Oleg Vlasov. El este acuzat că a efectuat tranzacții valutare folosind documente falsificate prin transferul de fonduri în conturile nerezidenților la o scară deosebit de mare ca parte a unei comunități criminale (partea 3 a articolului 210, clauzele „a”, „b” din partea 3 al articolului 193.1 din Codul penal al Federației Ruse).

Potrivit anchetei, cel târziu în iunie 2013 la Moscova și Chișinău (Republica Moldova), proprietarul BC Moldindconbank S.A. (JSC CB “Moldindconbank”) Veaceslav Platon, împreună cu antreprenorii Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin, au creat o comunitate criminală cu scopul de a retrage ilegal fonduri în valută din Federația Rusă. Vlasov a fost implicat în acesta, cu participarea căruia, membrii comunității criminale din iunie 2013 până în mai 2014 au retras ilegal fonduri în valută din conturile acestei organizații de credit din Rusia în conturile bancare ale unui nerezident al SA CB “Moldinkonbank” „în valoare de peste 46 de miliarde de ruble.

Ancheta a fost efectuată de Departamentul de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne din Rusia.

Instanța a ales o măsură preventivă împotriva lui Vlasov sub formă de detenție.

După aprobarea rechizitoriului, dosarul penal a fost trimis Judecătoriei regiunii Preobrazhensky din Moscova pentru examinarea de fond.

În legătură cu ceilalți membri ai comunității criminale, ancheta continuă.


Bani.md menționează că Veaceslav Platon a fost văzut la începutul lunii august, plimbându-se pe străzile Londrei. Asta în timp ce la Chișinău, autoritățile îl așteaptă ca să se prezinte la ședințele de judecată, în care este vizat. Mia mult, controversatul om de afaceri, ar fi cerut azil politic în Marea Britanie. Asemenea afirmație a fost făcută de către deputatul Lilian Carp, membru în Comisia securitate națională, apărare și ordine publică.

Amintim că Veaceslav Platon este acuzat că în decembrie 2016 ar fi comis coruperea activă a doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera” al Departamentului Instituţiilor Penitenciare care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanțele de judecată.

De asemenea, acesta mai este acuzat și de faptul că în 2016, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni la trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor interpuși, a organizat sustragerea banilor deţinuţi pe conturile companiilor.

Luxul de azi al lui Platon: Mercedesurile din Moldova, schimbate pe metrourile din Marea Britanie

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 15:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2021, 15:08 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

În luna august leul moldovenesc avea tendința să se deprecieze. Astfel că la începutul lunii un euro a ajuns să coste 21,28 lei, însă ca urmare a intervențiilor BNM pe piața valutară la sfârșit de lună un euro costa deja 20,78 lei.

Pentru a menține echilibrul pe piața valutară BNM a intervenit pe piața interbancară locală, atât prin procurare, cât și vânzare de valută, în funcție de condițiile pieței.  Astfel, pe ansamblul lunii, BNM a vândut în volum net 8,2 milioane USD.

În luna august, leul moldovenesc a devenit mai tare, cu 1,6% în raport cu dolarul SUA, până la 17,7357 USD/MDL comparativ cu 18,0233 USD/MDL în luna iulie. Potrivit valorilor de la finele lunii august, leul s-a apreciat cu 1,3%4 în raport cu dolarul SUA.

În luna august 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 79,8%, comparativ cu 97,9% în luna iulie.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 16,3 milioane USD (-6,6%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut cu 37,0 milioane USD (14,7%).

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (77,1%).

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală