Procuratura Generală a Federației Ruse: Dosarul penal, în care figurează Platon, trimis în judecată

01 Sept. 2021, 09:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
01 Sept. 2021, 09:03 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Procuratura Generală a Federației Ruse a aprobat un rechizitoriu într-un dosar penal împotriva fostului proprietar al ПАО АКБ «Балтика», Oleg Vlasov. El este acuzat că a efectuat tranzacții valutare folosind documente falsificate prin transferul de fonduri în conturile nerezidenților la o scară deosebit de mare ca parte a unei comunități criminale (partea 3 a articolului 210, clauzele „a”, „b” din partea 3 al articolului 193.1 din Codul penal al Federației Ruse).

Potrivit anchetei, cel târziu în iunie 2013 la Moscova și Chișinău (Republica Moldova), proprietarul BC Moldindconbank S.A. (JSC CB „Moldindconbank”) Veaceslav Platon, împreună cu antreprenorii Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin, au creat o comunitate criminală cu scopul de a retrage ilegal fonduri în valută din Federația Rusă. Vlasov a fost implicat în acesta, cu participarea căruia, membrii comunității criminale din iunie 2013 până în mai 2014 au retras ilegal fonduri în valută din conturile acestei organizații de credit din Rusia în conturile bancare ale unui nerezident al SA CB „Moldinkonbank” „în valoare de peste 46 de miliarde de ruble.

Ancheta a fost efectuată de Departamentul de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne din Rusia.

Instanța a ales o măsură preventivă împotriva lui Vlasov sub formă de detenție.

După aprobarea rechizitoriului, dosarul penal a fost trimis Judecătoriei regiunii Preobrazhensky din Moscova pentru examinarea de fond.

În legătură cu ceilalți membri ai comunității criminale, ancheta continuă.


Bani.md menționează că Veaceslav Platon a fost văzut la începutul lunii august, plimbându-se pe străzile Londrei. Asta în timp ce la Chișinău, autoritățile îl așteaptă ca să se prezinte la ședințele de judecată, în care este vizat. Mia mult, controversatul om de afaceri, ar fi cerut azil politic în Marea Britanie. Asemenea afirmație a fost făcută de către deputatul Lilian Carp, membru în Comisia securitate națională, apărare și ordine publică.

Amintim că Veaceslav Platon este acuzat că în decembrie 2016 ar fi comis coruperea activă a doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera” al Departamentului Instituţiilor Penitenciare care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanțele de judecată.

De asemenea, acesta mai este acuzat și de faptul că în 2016, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni la trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor interpuși, a organizat sustragerea banilor deţinuţi pe conturile companiilor.

Luxul de azi al lui Platon: Mercedesurile din Moldova, schimbate pe metrourile din Marea Britanie

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2024, 13:02 // Actual //  bani.md

Salariile mici, fluctuația mare de cadre și sistemul birocratic sunt doar câțiva din factorii care provoacă criza de cadre din administrația publică, au afirmat invitații emisiunii „Consens Național” difuzată luni, 25 martie curent, la RLIVE TV.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice, și Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, reprezentantă de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, sunt de părere că statul trebuie să își revadă politicile pentru a înțelege de câți funcționari are nevoie și care este nivelul lor de pregătire.

„Noi dispărem, ei se înmulțesc. Astăzi sunt mai puțini funcționari decât acum 20 de ani, dar raportați la numărul de populație care a mai rămas în țară ei sunt mai mulți pe cap de locuitor. Statul și-a redus din competențele sale și a digitalizat multe servicii și acum ar fi bine să fie regândit și sistemul de administrare la nivel central și local”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Stella Jemna a afirmat că autoritățile trebuie să-și revadă structurile administrative și să investească mai mult în pregătirea noilor funcționari. Potrivit ei, tinerii nu sunt gata să acceadă în funcții manageriale, iar cei cu experiență nu sunt deschiși pentru cooperare.

„Ceea ce se întâmplă cu forța de muncă din administrație astăzi este radiograma la ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Faptul că noi nu am investit în acești oameni, că mulți dintre cei care lucrează în ministere nu sunt calificați este rezultatul politicilor unui stat. Este foarte important să avem centre de calificare moderne deoarece ceea ce se învață acum nu mai este relevant”, a afirmat fost șefă de cabinet al prim-ministrei Natalia Gavriliţa.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău