Programul evenimentelor pentru Ziua Națională a Vinului 2022: Degustări de vin și concerte de zile mari

30 Sept. 2022, 09:35
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Sept. 2022, 09:35 // Actual //  MD Bani

Cel mai emblematic eveniment național – Ziua Națională a Vinului – revine, după doi ani de pauză. În zilele de 1 și 2 octombrie 2022, Piața Marii Adunări Naționale se va transforma într-un orășel al Vinului, care va găzdui 86 de vinării din întreaga țară. Cea de-a XXI-a ediție are sloganul „Vinul meu aduce pace, Ura-n dragoste preface” – un apel la solidaritate cu întreaga filieră vitivinicolă și efortul depus la dezvoltarea sectorului. Ziua Națională a Vinului este un prilej pentru a celebra legendele și patrimoniul vinicol, succesele înregistrate de Vinul Moldovei, dar și pentru a cunoaște oamenii vinului și a-i premia pe cei mai buni.

și pentru a cunoaște oamenii vinului și a-i premia pe cei mai buni.

Pe 1 și 2 octombrie, vino în Piața Marii Adunări Naționale, să sărbătorim împreună Vinul Moldovei!

Programul tematic pentru 1 octombrie:

Sâmbătă, 1 octombrie, te invităm la ora 11.00 să urmărești ceremonia oficială de deschidere a Zilei Naționale a Vinului, în cadrul căreia vor fi înmânate mai multe premii pentru cei mai buni producători locali. Vei afla cui i-a revenit „Premiului Mare” în domeniul vitivinicol, cine a primit Medalia „Petru Ungureanu” și titlul „Cel mai iscusit oenolog al anului” și cui i-a fost oferită Medalia Nicolae GUZUN și titlu „Viticultorul anului”.

În intervalul orelor 12:00-17:00, vizitează „Curtea Țărănească” unde vei avea ocazia să faci cunoștință cu meșterii populari din Moldova, cu lucrările lor deosebite dar și să participi la ateliere de creație: master-class la olărit, sculptură în lemn, țesutul covoarelor etc.

De asemenea în intervalul orelor 13:00-16:00 vei avea ocazia să te delectezi cu muzica colectivelor populare naționale.

De la ora 14:00 până la 17:00 să treci neapărat pe la Școala Vinului unde vei avea ocazia să participi la ateliere dedicate degustărilor de vin și divin, vei fi inițiat în cultura vinului, cât și vei fi instruit referitor la consumul responsabil de vin.

Seara de la 18:00 vei avea parte de un concert de zile mari susținut de DJ TERRA BLVCK, Pasha Parfeni, Zdob și Zdub cu Frații Advahov.

Totodată, pe tot parcursul zilei vor fi organizate tururi dedicate spre toate vinăriile cu potențial oenoturistic din țară.

Programul tematic pentru 2 octombrie:

Duminică, 2 octombrie vino în PMAN la ora 11:00 să afli cui îi va înmâna Camera de Comerț și Industrie premiul „Polobocul de Aur”.

La fel ca și pe parcursul primei zile vei putea participa la activități culturale la „Curtea Țărănească” și „Școala Vinului”.

Iar seara, începând cu ora 17:00 vei avea parte de un amplu program cultural, educativ, dar și de un program artistic divers susținut de DJ TERRA BLVCK, Ansamblul Ștefan Vodă, Surorile Osoianu și Vali Boghean Band.

Pe parcursul celor două zile toate vinăriile din țară vor avea ușile deschise pentru turiștii dornici să descopere ofertele oenogastronomice și tezaurul cultural-artistic al regiunii.

Cea de-a XXI-a ediție a Zilei Naționale a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu suportul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și USAID Moldova.

Urmăriți pagina wineday.wineofmoldova.com și pagina de Facebook Wine of Moldova pentru a afla despre noutățile celei de-a XXI-a ediții a Zilei Naționale a Vinului!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ