Programul guvernamental 373, cel mai avantajos pentru afacerile mici și mijlocii. Ce oportunități oferă

18 Aug. 2023, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Aug. 2023, 09:44 // Actual //  Lupu Eduard

Programul guvernamental „373” se profilează ca un îndemn pentru dezvoltare afacerilor în Republica Moldova. Acest program inovator, reflectă nu doar un set de măsuri, ci o viziune amplă pentru viitorul economic al țării. Asemenea unui caleidoscop, fiecare cifră din numele său – „373” – dezvăluie o parte din complexul puzzle al dezvoltării economice și al sprijinirii antreprenoriatului.

Prin acest Program se dorește de a stimula transformarea Republicii Moldova într-o economie modernă și europeană. Acest demers nu se limitează doar la teorie, ci aduce substanță prin subvenționarea dobânzilor la credite. Aceasta nu doar că reduce povara financiară a antreprenorilor, dar creează și un mediu atractiv pentru investiții, asigurând oportunități pentru dezvoltarea afacerilor într-un cadru sustenabil.

Astfel, este vorba afaceri pentru tineri, care au o componentă financiară nerambursabilă în sumă de 200 de mii de lei și un credit în sumă de 1,7 milioane lei. Pentru femeile care vor să facă afaceri se oferă o finanțare nerambursabilă de 165 de mii de lei pentru investiții de scară mică și servicii de dezvoltare a afacerii destinat eficientizării investițiilor. Moldovenii care muncesc în străinătate își pot lansa afaceri în cadrul Programului PARE 1+1. Statul oferă o finanțare nerambursabilă de 250 de mii de lei la inițierea unei afaceri și de 500 de mii de lei pentru afacerile deja în derulare. În cadrul Programului de ecologizare a IMM-urilor, transformarea digitală a companiei și inovații digitale se oferă suport financiar nerambursabil (grant) în mărime de până la 500 de mii de lei. În cadrul Programului de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii statul acordă grant de 2 milioane de lei, iar pentru utilaj 1,5 milioane de lei. Pentru creșterea competitivității la export, statul oferă 600 de mii de lei.

În spatele cifrelor și a formulării tehnice, programul aduce în prim-plan și o dimensiune umană. Cifrele – 3, 7 și 3 – ascund ideea de creștere, atât a ratei dobânzii, cât și a oportunităților, dar și a perioadei de grație. Acestea sunt mai mult decât simple cifre; sunt baze solide pentru construirea viitorului și a unei economii cu adevărat performante.

Prin „373”, se creează un climat propice inovării și dezvoltării, iar antreprenorii devin protagoniștii acestei povești economice. Faptul că programul cere o contribuție de 10% din suma investiției de către antreprenori nu doar că sporește angajamentul acestora, ci și semnalează o relație de parteneriat între stat și sectorul privat.

Pe lângă subvenționarea creditelor, programul pune accent pe dezvoltarea sectorului privat prin facilitarea accesului la resurse financiare. Nu doar că sprijină antreprenorii consacrați, dar oferă și o mână de ajutor pentru tinerii și femeile antreprenori, care pot crea surse de venit și o dinamică economică aparte în țară.

Prin eforturi concertate, programul promovează cooperarea între diverse părți interesate, creând astfel un ecosistem favorabil antreprenoriatului și dezvoltării economice. Nu doar că se susține sectorul privat, ci se deschid și uși pentru colaborarea eficientă dintre diferitele instituții și sectoare economice.

Programul „373” nu este doar un simplu set de măsuri economice; este un ghid către o Moldovă mai puternică și mai independentă economic. În spatele sunt cifre cu o puternică semnificație, dar și dorința reală de a crea o țară cu o economie robustă, prosperă și bine integrată în contextul european.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău